Transgaz a încheiat acorduri de interconectare cu Bulgaria şi Ucraina

Transgaz a încheiat acorduri de interconectare cu Bulgaria şi Ucraina
Foto: new.transgaz.ro

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale – Transgaz a încheiat în cursul acestei luni acordul de interconectare aferent punctului Negru Vodă 1 cu operatorul sistemului bulgar, dar și acordul de interconectare aferent punctului Isaccea 1 cu operatorul sistemului ucrainean, potrivit Agerpres.

acordurile vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2016 şi prevăd asigurarea fluxurilor fizice de gaze naturale pe direcţia Ucraina – România – Bulgaria, dar şi asigurarea unor fluxuri virtuale în sens invers, precizează Transgaz.

„La momentul actual nu pot fi asigurate fluxuri fizice reversibile, acest obiectiv urmând a fi analizat de operatorii de transport şi implementat în anii următori, acordurile de interconectare urmând a fi amendate în consecinţă.

Existenţa unor acorduri de interconectare între operatorii de transport adiacenţi punctelor de interconectare transfrontalieră între statele membre ale Uniunii Europene este o obligaţie impusă prin regulamentul (UE) 2015/703 de stabilire a unui cod de reţea pentru normele privindinteroperabilitatea şi schimbul de date", se arată în comunicat.

Acordurile stabilesc detaliile tehnice legate de operarea şi exploatarea staţiei aferente punctelor de interconectare şi regulile de nominalizare, corelare şi alocare a cantităţilor de gaze, reguli transparente şi nediscriminatorii aplicabile în raportul dintre operatori şi toţi potenţialii utilizatori de reţea.

„Este important de menţionat faptul că încheierea acestor acorduri reprezintă unul dintre obiectivele iniţiativei CESEC lansate anul trecut de Comisia Europeană în scopul facilitării mecanismelor de funcţionare a pieţei europene integrate în regiunea sud-est europeană.

Subliniem faptul că informaţiile conţinute în aceste acorduri şi care sunt relevante pentru utilizatoriide reţea vor fi publicate pe site-ul Transgaz", se precizează în comunicat.

Trangaz a prelungit până la 31 septembrie contractul cu Gazprom pentru tranzitul prin România al gazelor ruseşti prin conducta Isaccea-Negru Vodă, pentru că nu s-au putut încheia acordurile de interoperare cu Ucraina şi Bulgaria, aşa cum cere legislaţia europeană.

Normele europene cereau semnarea unor acorduri de interoperare pentru conductele de tranzit cu statele vecine.