Tudorel Toader, declarații despre despăgubirile pe care le vor primi deținuții pentru condițiile din închisori: Impactul bugetar…

Tudorel Toader, declarații despre despăgubirile pe care le vor primi deținuții pentru condițiile din închisori: Impactul bugetar...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit cu noi precizări despre despăgubirile pe care le vor primi condamnații care au stat în penitenciare în condiții improprii.

”Avem cerința CEDO, avem exemplele Ungariei și Italiei, care au dat și cinci euro pe zi de detenție necorespunzătoare. Eu n-aș avansa suma, că nu stabilesc eu. Administrația Națională a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012 încoace, de când s-a dat hotărârea semipilot. Va vedea care deținuți și câte zile au stat în condiții necorespunzătoare, vom vedea câtora trebuie să le dăm despăgubiri pentru câte zile și atunci stabilim suma, să nu avem impactul bugetar prea mare”, a declarat Toader.

Întrebat ce vor face persoanele care au stat în detenție în condiții necorespunzătoare înainte de 2012, ministrul a răspuns: ”orice lege intră în vigoare la un moment dat, orice lege se aplică pe viitor. De exemplu, ce se întâmplă cu cinva care a executat o pedeapsă pentru o infracțiune, faptă pe care legiuitorul a dezincriminat-o. Ce faci cu pedeapsa executată? Intră în puterea lucrului judecat, stabilitatea raporturilor juridice”.