Tudorel Toader, noi explicații despre eliberarea deținuților: Ministerul Justiției publică documente referitoare la situaţia unei clădiri din Penitenciarul Iaşi

Tudorel Toader, noi explicații despre eliberarea deținuților: Ministerul Justiției publică documente referitoare la situaţia unei clădiri din Penitenciarul Iaşi

Ministerul Justiţiei a publicat marţi o serie de documente cu privire la situația unei clădiri în care funcționează Penitenciarul Iași, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora 450 de deținuți au fost evacuați pentru că există riscul ca acea clădire să se prăbușească în orice moment.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Justiției, începând din luna februarie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare la nivelul locurilor de detenţie aflate în subordine sa, fiind emise dispoziții de transfer care au vizat peste 2.000 de deținuți.
Pavilionul de deţinere Corp A de la Penitenciarul Iaşi a fost încadrat în clasa de risc seismic II, în urma exipertizărilor tehnice care au fost făcute în anii 2008 și 2016.

”Începând cu luna Februarie 2018, în urma solicitării Ministrului Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor desfășoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare la nivelul locurilor de detenție aflate în subordine sa.

Astfel, în lunile Februarie și Martie 2018, au fost emise dispoziții de transfer individuale sau colective, intre unitatile penitenciare, care au vizat mai mult de 2.000 de deținuți (~8,5% din numărul total al persoanelor custodiate).

Pavilionul de deținere Corp A, din cadrul Penitenciarului Iași, a fost supus expertizarii tehnice pe parcursul anului 2008 si 2016, ambele încadrând clădirea în clasa de risc seismic II.

Încă din anul 2017, Penitenciarul Iași a intrat in procesul de elaborare a documentațiilor tehnice (etapele de inițiere și aprobare a notei conceptuale și temei de proiectare) necesare demarării investitiilor care să conducă la îmbunătățirea condițiilor de detenție și a celor de muncă.

În anul 2018, Penitenciarul Iași este inclus in Lista de investiții aprobată pentru continuarea procesului investițional preconizat (studiu de fezabilitate)”, se arată în comunicatul citat.

Într-unul dintre documentele publicate pe site-ul Ministerului Justiției sunt prezentate concluziile unui control efectuat de ANP în luna februarie 2018 la Penitenciarul Iaşi.

Una dintre constatările echipei de control este aceea că la Corpul A de la Penitenciarul Iaşi nu se identifică degradări structurale.

De asemenea, o expertiză realizată în anul 2008 a încadrat corpul de clădire respectiv la gradul de risc seismic II, „probabilitatea de prăbuşire fiind redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa sistemului de proiectare”.

„Construcţiile încadrate în clasele se risc seismic I şi II nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă – siguranţa vieţii”, se mai arată în documentul citat.

Documentele publicate de Minister pot fi consultate AICI