UPDATE // Un turist a murit în Munții Rodnei. Salvamontiștii nu au putut interveni pentru că au mașinile puse sub sechestru // Drept la Replică Asociaţia Composesoratul Borşa

UPDATE // Un turist a murit în Munții Rodnei. Salvamontiștii nu au putut interveni pentru că au mașinile puse sub sechestru // Drept la Replică Asociaţia Composesoratul Borşa
Foto: Salvamont Borsa / Facebook

UPDATE:În urma publicării acestui material, AsociaţiaComposesoratul Borşa a trimis un drept lareplică în care infirmă cele precizate în material arătând că deşi a fost impus sechestru asigurator maşinile au rămas în folosinţa Oraşului Borşa. Dreptul la replică poate fi citit integral la finalul materialului.

Un turist de 68 de ani a murit în Munții Rodnei, la aproape 2.000 de metri altitudine. Salvamontiștii din Borșa nu l-au putut ajuta deoarece mașinile de intervenție montană au fost puse sub sechestru de un executor judecătoresc, informează ziare.com.

„Am fost solicitati sa intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat in stop cardio-respirator, la 100 de metri de statia meteo din Muntii Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de interventie, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, insa, disponibil.

Din pacate, nu am avut masini de interventie montana pentru deplasare, deoarece un executor judecatoresc a pus joi dupa-amiaza sechestru asigurator pe toate masinile Primariei Borsa, inclusiv pe doua ale Salvamont.

Am intervenit cu o ambulanta, apoi pe jos, cu doi paramedici, si am efectuat doua ore manevre de resucitare turistului dar, din pacate, s-a declarat decesul. Daca am fi ajuns mai repede cu masina, nu cu o ora intarziere, ar fi crescut sansele de salvare a barbatului. In astfel de cazuri o ora conteaza enorm”, a explicat Ion Timiș, șeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borșa.

APOCALIPTIC! MARIA GHEORGHIU A ANUNȚA DEZASTRU! VA LOVI CURÂND ROMÂNIA! CEA MAI CUTREMURĂTOARE PREVESTIRE A MOMENTULUI…

Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborât pe targă, la fel ca în urmă cu 50 de ani.

Timiș a mai spus că vineri au mai primit trei solicitări de intervenție, pe care nu le-au putut onora din cauza sechestrului pus pe mașini.

VESTE TRISTĂ! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE! VA FI DOLIU NAȚIONAL! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI (GALERIE FOTO)

Primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, a declarat că sechestrul a fost dispus joi după-amiază de un executor, la cererea Asociației Composesorale Borșa, cu care Primăria se află în litigiu de mai mulți ani. Acesta are la bază o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure.

„S-a pus sechestru, desi nu au acte in regula, pe toate masinile Primariei, dar si pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o masina de teren dotata si echipata pentru deplasari pe munte. Cei de la Asociatia Composesorala Borsa trebuie sa se judece cu Directia Silvica Maramures pentru padure, nu cu Primaria Borsa”, a declarat primarul, citat de ziare.com.

Drept la Replică Asociaţia Composesoratul Borşa

O știre falsă, construită de Primarul Orașului Borșa, Timiș Ion Sorin, în stilul clasei stăpânitoare și a lumii politice care de 30 de ani luptă împotriva comunităților locale, a fost propagată de toată presa naţională. O parte din ansamblul ştirilor false poate fi accesat la acest link Google.

Cu cinism brutal și egoism rece a fost legat decesul unei persoane pe muntele Pietrosul Rodnei și durerea unei soții ce și-a pierdut soțul de o activitate de executare silită pentru recuperarea unor penalitați de 530.000 lei, datorate de Orașul Borșa pentru nerespectarea unei hotărâri irevocabile pronunțată în anul 2004.

Este adevărat că în 18 iulie 2019 s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale Orașului Borșa: 5 autovehicule, mobilierul din sala de ședințe a consiliului local, din birourile primarului, viceprimarului și secretarului, bustul lui Gheorghe Pop de Băsești.

Dintre vehiculele sechestrate, trei au fost date în custodia domnului Mihali Matei, preşedintele Composesoratului Borşa (Skoda Octavia – MM 14 UAT, Dacia Logan – MM 14 SPC și Opel MM 09 PRB) fiind tractate și depozitate la o altă locație.

Celelalte două vehicule sechestrate – Dacia Logan MM 07 SPC (folosită de poliția locală Borșa) și Nissan Patrol (MM 01 UAT) au rămas în custodia și folosința debitorului Orașul Borșa, astfel cum se consemnează în mod expres în procesul-verbal de executare silită.

Așadar, autoturismul Nissan Patrol nu a ieșit niciun moment din posesia și folosința Orașului Borșa și ar fi putut să fie utilizat la intervenția Salvamont din zona Pietrosul Rodnei.

Jurnaliștii care au preluat știrea falsă, pe lângă faptul că nu au solicitat și punctul de vedere al persoanelor acuzate, indirect, de decesul unei persoane, trebuie să privească în direcția potrivită: incompetența primarului Timiș Ion Sorin și refuzul autorităților de a respecta o hotărâre irevocabilă pronunțată acum 15 ani au fost elemente care au dus la intervenția eșuată a echipei Salvamont.

De exemplu, câte mașini de teren de ultimă generație și performante ar fi cumpărat primarul Timiș Ion Sorin cu cei peste 200.000 EURO dați firmelor de avocatură pentru a hărțui în instanță Composesoratul Borșa?

A fost construită o ştire falsă, cu complicitatea unei prese inerte, care nu verifică informația, pentru a se cultiva ura, o otravă infiltrată, încetul cu încetul, în sufletul unei comunității ce trebuie sa primească 17.000 hectare teren forestier și care trebuie demobilizată, cu orice preț, în demersul de recuperare a unui patrimoniu ce face parte, potrivit legii, din tezaurul istoric al României.

Dorim redarea integrală a acestui drept la replică, pentru ca informația să ajungă și la soția și familia îndurerată pentru a-și ușura sufletul de o povară: incompetența unui sistem criminal nu are vreo legătură cu Asociația Composesorală Borșa, ci ține exclusiv de administrația publică locală din Borșa.

Și poate se va găsi și un jurnalist care să spele onoarea presei și să investigheze modul în care, în ultimii 20 ani, autoritățile din Borșa și Maramureș au benchetuit cu Frank Timiș, Dan Adamescu, cu clanurile mafiote ale tăietorilor de păduri ș.a. mâncând hotarele strămoșești ale Composesoratului Borșa – pământul nostru sfânt – și bând cinstea neamului românesc cu toți cei ce au drepturi de a jefui această țară.

Un material video cu poziția Asociației Composesorale Borşa poate să fie accesat aici https://youtu.be/1nWlMvphoTM