Un blogger de succes, invitat să promoveze Bucureștiul, dar nu a reușit să obțină o viză pentru a veni în România: ”Mă întreb dacă ofițerul de la ambasadă este adeptul supremației albilor”. Precizări MAE (FOTO)

Un blogger de succes, invitat să promoveze Bucureștiul, dar nu a reușit să obțină o viză pentru a veni în România: ''Mă întreb dacă ofițerul de la ambasadă este adeptul supremației albilor''. Precizări MAE (FOTO)

UPDATE:În urma publicării acestui articol, Ministerul Afacerilor Externe a făcut mai multe precizări privind motivul pentru care bloggerul Ajay Sood nu a putut intra în România. Astfel, MAE precizează „căsolicitantul nu a putut prezenta înoriginal unul dintre documentele justificative prevăzute de lege (în acest caz invitația), nu a răspuns la întrebările adresate în cadrul interviului consular și nu cunoștea niciun detaliu despre România sau despre evenimentul la care era invitat”.

Un blogger indian de succes, invitat la evenimentul de promovare turistică Experience Bucharest, a anunțat că nu poate ajunge pentru că nu a primit viză.

Ajay Sood, care administrează Travelure.in, un blog de succes de promovare a destinațiilor turistice, critică procesul greoi de obținere a vizei și acuză ofițerul consular de la Ambasada României că descurajează, prin atitudinea afișată, turiștii indieni dornici să viziteze sau să promoveze România, scrie Profit.ro.

După 9 zile de umblat pe la Ambasada României în India, bloggerul a aflat de la ofițerul Mihai Secere că viza i-a fost refuzată, în pofida îndeplinirii tuturor formalitățlor necesare.

„În pofida faptului că cererea mea a îndeplinit toate condițiile necesare (asigurare de călătorie ștampilată în mod corespunzător, bilet de întoarcere, rezervare la hotel, extras bancar cu o vechime de maxim de 2 zile, scrisoare de invitație, o viză valabilă în SUA, vizite anterioare în circa 15 state din Schengen etc.), Mihai Secere mi-a refuzat viza. Și a avut o plăcere aproape sadică să-mi spună asta.Cele două scurte întâlniri cu Mihai Secere m-au făcut să mă întreb dacă este adeptul supremației albilor. M-am întrebat și dacă Ambasada României a ales în mod intenționat procesul actual de solicitare a vizei pentru a dscuraja turiștii indieni să viziteze România. M-am gândit că poate acest proces este și motivul pntru care VFS Global nu mai oferă servicii de obținere a vizei pentru România”, menționează bloggerul.

Experience Bucharest are loc în perioada 2 – 8 noiembrie, iar la eveniment vor participa bloggeri, vloggeri, jurnaliști, instagrameri și influenceri de pe Twitter din intreaga lume.

Redăm integral precizările făcute de Ministerul Afacerilor Externe privind motivele refuzării vizei:

Cetățeanul străin în cauză s-a prezentat la Ambasada României la New Delhi pentru a solicita o viză de scurtă ședere cu scopul activităţi culturale, ştiinţifice, umanitare, tratament medical de scurtă durată sau alte activităţi care nu contravin legilor române (simbol C/ZA).

Cererea a fost primită de către reprezentantul misiunii diplomatice, la data de 19 octombrie 2018. După verificarea documentelor prezentate, consulul a efectuat interviul consular și a transmis solicitarea spre aprobare către autoritățile competente din România.

Cererea a fost refuzată deoarece solicitantul nu a putut prezenta în original unul dintre documentele justificative prevăzute de lege (în acest caz invitația), nu a răspuns la întrebările adresate în cadrul interviului consular și nu cunoștea niciun detaliu despre România sau despre evenimentul la care era invitat.

Folosim acest prilej pentru a reitera faptul că Ministerul Afacerilor Externe se preocupă constant de îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor consulare oferite atât cetățenilor români, cât și cetățenilor străini.