Un român, voluntar la Ambulanța București, pleacă în Nepal pentru a ajuta copiii rămași orfani după cutremur

Un român, voluntar la Ambulanța București, pleacă în Nepal pentru a ajuta copiii rămași orfani după cutremur
Foto: adevarul.ro

Efectele devastatoare ale cutremurului din Nepal sunt cunoscute la nivel mondial. Pe lângă ajutoarele umanitare oferite de organizațiile europene, un român a decis să meargă la fața locului pentru a da o mână de ajutor.

Ionuț Ursu (26 de ani) este student al Facultății de Geografie care în timpul liber este și voluntar la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Acesta este locul unde a învățat să acorde primul ajutor pe care vrea să-l ofere și locuitori din Nepal afectați de cutremur. Iar faptul că după naștere a fost abandonat de mama sa și a crescut într-o casă de copii a cântărit și mai mult în decizia sa de a pleca în celălalt colț al lumii pentru a-i ajuta pe copiii rămași orfani.

„Cutremurul din Nepal m-a făcut să nu dorm câteva nopţi. Gândurile mele erau mereu acolo unde mii de oameni şi-au pierdut viaţa, acolo unde părinţi au rămas fără copii şi, chiar mai cumplit de atât, copii au rămas fără părinţi, la fel ca şi mine. De fapt, este ceva mai dureros pentru că ei au avut părinţi, au simţit iubirea, grija lor şi dintr-o dată s-au trezit singuri. Privind imaginile de la televizor, am simţit o imensă durere, o neputinţă care mă sfâşia că nu pot fi acolo, că nu pot să fac ceva să ajut, să alin suferinţa”, a spus Ionuț pentru Adevărul.

„Voluntari din toate țările lumii – uniți-vă – e mare nevoie de voi” este îndemnul sub care Ionuț și-a găsit un grup cu care să plece în Nepal. Însă, nu avea banii necesari deplasării.

„M-a tulburat puțin gândul că am nevoie de mulţi bani, dar mi-am evaluat mica «avere», adică laptopul, tableta, calculatorul, telefonul performant de care eram tare mândru, obiecte pe care le-am cumpărat din munca mea, şi am acţionat rapid, fără să stau pe gânduri. Le-am vândut, amanetat, am obţinut şi o sponsorizare de la oameni cu suflet şi am achiziţionat cortul, sacul de dormit şi ce e mai important – biletul de avion. Am reuşit!”, spune băiatul.

Astfel, el a reușit să strângă 4.000 de lei, la care se adaugă alți 3.000 de lei, banii pentru biletul de avion primiți de la un afacerist din Brașov.

Despre plecare, Ionuț povestește că nu a fost privită ca un lucru normal.

„Au fost oameni care mi-au spus în faţă că-s nebun, că-s bolnav cu capul, că nu ştiu în ce mă bag. Nu mă aşteptam de la toţi la încurajări, dar nici la astfel de replici. Vreau să stau acolo cel puţin o lună, ştiu ce mă aşteaptă, ştiu că sunt organizate spitale de campanie în care ajung oameni răniţi, iar activitatea medicală va fi în regim de urgenţă şi ATI”, susține el.

Pe de altă parte, Ionuț spune că „s-a luat legătura cu autorităţile nepaleze care au fost foarte deschise când au aflat că vin oameni care vor să-i sprijine pe partea medicală”.

Bagajul lui conține un cort rezistent la vreme ploioasă, o rezervă de conserve pentru câteva zile, alte lucruri necesare de care a aflat de la orfanizatorul expediției. În total, vreo 35-40 kg, plus cortul de vreo alte 7-8 kg.

În ceea ce privește activitatea medicală pe care o desfășura în Nepal, Ionuț va purta uniforma Serviciului român de Ambulanță, iar în cazul în care va fi implicat în alte acțiuni de voluntari, acesta va fi recunoscut după o uniformă pe spatele căreia stă scris „România Ionuț”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`