Universitatea din Iaşi, precizări de ultim moment despre posibila revocare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector

Universitatea din Iaşi, precizări de ultim moment despre posibila revocare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi nu renunţă la criteriile privind revocarea rectorului în ciuda faptului că Ministerul Educaţiei i-a respoins noua cartă universitară, precizează preşedintele Senatului Universităţii. Gabriel Iancu susţine că legea educaţiei naționale obligă Senatul să prevadă în Cartă criteriile de revocare pentru toate funcţiile de conducere, inclusiv pentru cea de rector.

„Într-adevăr, unul din aspectele menţionate de Ministerul Educaţiei Naționale este acel articol 50, conform căruia rectorul poate fi suspendat pentru motive legate de nerespectarea contractului de management, pentru încălcarea normelor de etică academică şi pentru afectarea imaginii universităţii. Direcţia generală juridică de la minister spune că ar trebui să fie luată în calcul şi data intrării în vigoare a cartei prin raportare la contractul de management în desfăşurare, care a fost semnat între Senat şi rector cu ceva timp în urmă, faţă de care nu pot interveni criterii şi condiţii adiţionale”, a afirmat profesorul Ovidiu Gabriel Iancu pentru Hotnews.

Profesorul a arătat că acum carta va merge la comisia de etică şi către comisia de regulamente cu scopul ca acestea să întocmească un cod de etică și deontologie profesională, care va merge apoi la Ministerul Educaţiei.

„Noua carta va avea cu siguranţă o condiţie pentru revocarea rectorului, precum şi a altor funcţii de conducere. Aşa prevede legea educaţiei naționale, şi anume, ca în mod obligatoriu carta universitară să se refere la modalitățile de desemnare și revocare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere sau care fac parte din structurile și organismele de conducere ale universității”, a mai spus Ovidiu Gabriel Iancu.

Acesta a arătat că decizia Ministerului Educaţiei de a respinge carta poate fi interpretată de către cei care cer revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector drept o avantajare a acestuia.

„Dar nu sunt observaţii doar pe acel articol 50 care priveşte rectorul. Spre exemplu, cu privire la articolul 134, care privește finanțarea, se arată în adresa MEN că nu există precizări cu privire la reglementarea modului de constituire a fondurilor proprii, stabilirea destinației acestora și modul de utilizare”, mai arată preşedintele Senatului.

Privind posibila revocare a lui Tudorel Toader, profesorul Iancu a arătat că profesorii s-au exprimat prin dorinţa de a introduce criteriilor de revocare. Acesta a arătat că Senatul nu este încântat de faptul că Tudorel Toader s-a suspendat din funcţie şi a plecat la Ministerul Justiţiei.

„Odată ce, majoritar, Senatul a dorit introducerea în acel paragraf a faptului că rectorul poate fi revocat şi pentru afectarea imaginii, se poate spune nu neapărat că Senatul e împotrivă, dar nu este foarte încântat de faptul că rectorul s-a suspendat şi a devenit ministru. Poate mai degrabă îşi doreau ca rectorul să rămână în universitate”, a declarat preşedintele Senatului UAIC.

„Eu din start am discutat cu domnul rector în perioada alegerilor pentru Parlament şi îi spuneam că de preferat ar fi să rămânem pe poziţii, şi eu, şi dumnealui. Deci mi-aş fi dorit să rămână, dar dacă aşa a dorit… Legea îl obliga, este o ordonanţă de modificare a LEN intrată în vigoare după 2011( n.r. OUG 92/2012) care spune că în perioada cât ocupi o demnitate publică eşti obligat să te suspenzi. Dumnealui totuşi s-a suspendat printr-un act de voinţă unilaterală”, a mai spus profesorul.

Cu toate că atunci când s-a hotărât să devină ministru Tudorel Toader a consultat Senatul, iar acesta şi-a dat acordul, acum lucrurile s-au schimbat.

„Senatul atunci a acceptat ca domnia să meargă ministru pentru o concordie naţională. Sigur că acum lucrurile s-au îndreptat într-o direcţie care a divizat cumva naţiunea şi nu ne face plăcere, dar ne e şi greu să apreciem unde e adevărul”, a conchis preşedintel Senatului UAIC.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică