Universitatea Stanford publică un studiu despre scăderea inteligenței umane, la doi ani după ce un autor român a susținut o teorie identică

Universitatea Stanford publică un studiu despre scăderea inteligenței umane, la doi ani după ce un autor român a susținut o teorie identică

Acum doi ani de zile un autor român publica o carte în care susținea că inteligența medie a omului modern este doar o rămășiță a celei din paleolitic. Practic, se susținea că oamenii din pre-istorie au fost cu mult mai inteligenți decât cei de astăzi, iar procesul de degradare a inteligenței este ireversibil.

Luna aceasta, un studiu care susține aceeași teorie a fost publicat de o echipă de cercetători a Universității americane Stanford, fără a aminti teoria dezvoltată de autorul român.

“De la maimuţa sălbatică la maimuţa domestică”

În septembrie 2010 apărea în România volumul “De la maimuţa sălbatică la maimuţa domestică” (“From Wild Ape to Domestic Ape“), publicat de Constantin Crețan. În ianuarie 2011 autorul își publică volumul, atât varianta în limba română, cât și cea în limba engleză, pe blogul personal constantincretan.wordpress.com.

Crețan susține în acest volum că  omul modern se confruntă cu cea mai profundă dramă posibilă, dramă ce îl va face să piardă bătălia cu civilizaţia: involuţia creierului. Astfel, potrivit acestei teorii, cea mai inteligentă persoană a trăit în pre-istorie: este vorba de omul de Cro-Magnon. De atunci şi până acum creierul uman s-a micşorat simţitor, ca urmare a scăderii presiunii de selecție. În aceste condiţii, inteligenţa medie a omului modern a ajuns doar o rămăşiţă a celei a omului paleolitic.

Mai mult, Crețan susține că involuţia umanităţii este ireversibilă, din preistorie şi până acum omul degradându-se constant, iar degenerarea va continua până când rasa umană se va transforma, la propriu, într-o maimuţă domestica. De aici și titlul volumului, la „De la maimuţa sălbatică la maimuţa domestică”.

Studiul Universității Stanford

Luna aceasta, o echipă de cercetători de la Universitatea americană Stanford a publicat un studiu care susține aceeași teorie. Lucrarea a apărut în publicația „Trends in Genetics„, iar studiul a fost coordonat de doctorul Gerald Crabtree. Potrivit acestei lucrări, omul modern se confruntă cu o reducere treptată a capacității intelectuale și emoționale, deoarece presiunea de selecție a slăbit considerabil, iar omul nu mai are nevoie de inteligență pentru a supraviețui. Concluzia studiului este fără echivoc: inteligența omului din pre-istorie și până acum este într-o scădere continuă. Adică exact teoria dezvoltată de autorul român Constantin Crețan acum doi ani de zile.

Coperta volumului „De la maimuța sălbatică la maimuța domestică”, publicat de Constantin Crețan în 2010

Detalii despre studiul cercetătorilor de la Stanford au apărut în mai multe publicații internaționale. Articole pe această temă pot fi citite pe livescience.com sau dailymail.co.uk, acestea fiind apoi preluate de majoritatea publicațiilor românești, un exemplu fiind textul de pe site-ul descoperă.ro.

Acum doi ani, atunci când a apărut volumul românului Constantin Crețan, doar o mică parte a presei a publicat recenzii despre acest volum. Un text pe această temă poate fi citit pe site-ul b1.ro. De remarcat faptul că, de atunci și până acum, Constantin Crețan a mai publicat pe blogul personal o serie de articole în susținerea teoriei sale.