Varianta Delta ar putea ajunge să cauzeze 90% din cazurile noi de infecție cu coronavirus în Europa până la final de august, avertizează ECDC

Varianta Delta ar putea ajunge să cauzeze 90% din cazurile noi de infecție cu coronavirus în Europa până la final de august, avertizează ECDC
foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Varianta Delta a coronavirusului, depistată inițial în India, ar putea ajunge să fiela baza a 90% din infecțiile cu coronavirus nou-depistate în Europa până la finalul lunii august, avertizează miercuri agenția europeană pentru controlul bolilor.

Varianta Delta ar putea ajunge să cauzeze 90% din cazurile noi de infecție cu coronavirus în Europa până la final de august

„Pe baza avantajului estimat de transmisie a variantei Delta și utilizând prognozele de modelare, 70% din noile infecții cu SARS-CoV-2 sunt proiectate să fie cauzate de această variantă în UE / SEE până la începutul lui august și 90% până la finalul lui august”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit Euronews.

Ce spunea coordonatorul campaniei de vaccinare despre varianta Delta, pe B1 TV

Valeriu Gheorghiță a fost invitatul lui Silviu Mănăstire la „Dosar de politician”, marți seară, și a declarat că tulpina indiană este printre cele mai adaptate variante de coronavirus dintre cele care au circulat până acum.

„Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu ușurință de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc”, a declarat oficialul pe B1 TV, unde a vorbit și despreimportanța vaccinării în prevenirea următoarelor valurisau despreactivitatea centrelor de vaccinare.

Virusul, spunea oficialul, „se adaptează la condiții”.

„Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, și anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adeverește și problema e că lucrurile trebuie să înțelegem că sunt în dinamică și nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența. Pentru că trebuie să înțelegem, dacă vorbim și ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecția cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecția cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de față vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populațional este foarte mare și tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze și să devină mult mai persistent în rândul populației”, adăuga președintele CNCAV.

Ultima oră
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic