Viktor Orban va fi citat la CNCD după ce a fost reclamat pentru discursul „cu caracter rasist şi xenofob” de la Băile Tușnad

Viktor Orban va fi citat la CNCD după ce a fost reclamat pentru discursul „cu caracter rasist şi xenofob” de la Băile Tușnad
Premierul ungar Viktor Orban a spart iar frontul comun UE și a reușit să se impună și la summitul privind noile sancțiuni anti-Rusia. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Michal Sv

Discursul cu elemente rasiste susținut în România de Viktor Orban la Băile Tușnad, pe 23 iulie, a fost reclamat, joi, 11 august, la CNCD, de către vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

CNCD l-ar putea cita pe Viktor Orban prin intermediul ambasadei

Surse din cadrul forului antidiscriminare au dezvăluit pentru Libertatea că va fi demarată o procedură de citare a premierului ungar. Președintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a transmis într-un comunicat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după discursul „cu caracter rasist şi xenofob” susținut în România de premierul ungar Viktor Orban.

Declarațiile care fac apel la „puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, a afirmat el.

Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul al XX-lea.

Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a adăugat liderul liberal. „CNCD îl va cita pe Viktor Orban prin intermediul ambasadei”

Șefii de state și premierii „au imunitate jurisdicțională față de statele străine”

După afirmațiile lui Alexandru Muraru, Libertatea a contactat surse din cadrul CNCD pentru a afla poziția forului antidiscriminare.

Anterior, președintele Csaba Asztalos declarase pentru ziar că, în opinia lui, sefii de state și premierii „au imunitate jurisdicțională față de statele străine”, potrivit dreptului internațional public.

Președintele CNCD Csaba Asztalos, sursă foto: captură YT

„Nu am mai avut un astfel de caz, în care un șef de stat să fie reclamat. În această situație, va trebui să urmăm calea legală. Mai precis, vom demara procedura de citare.

Adică, o să îl cităm pe premierul Orban, prin Ambasada Ungariei la București, dar și pe domnul Muraru”, au explicat surse din cadrul CNCD pentru Libertatea, joi seară, 11 august.

Prezența nu este obligatorie, însă s-ar putea crea un precedent, în sensul că și președintele României, premierul sau demnitarii români ar putea fi citați în viitor în alte țări, dacă nu se mai aplică imunitatea jurisdicțională din dreptul internațional, susțin sursele ziarului.

Urmăriți B1TV.ro și pe