Un document intern al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) îndeamnă angajații să ia diverse măsuri, inclusiv scoaterea echipamentelor tehnice din priză, în contextul în care se apropie furtuna Ashley.
„Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 27.09.2024 – 29.09.2024, teritoriul României va fi tranzitat de furtuna ”Ashley”, un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, scrie în documentul intern al IGPR, datat 27 septembrie și citat de HotNews.
Potrivit documentului, duminică epicentrul furtunii va fi în zona metropolitană a municipiului București. Prin urmare, angajaților li se mai cere ca la plecarea de la serviciu „să se asigure că toate ferestrele sunt închise, pentru a evita producerea unor eventuale pagube materiale”.
„De asemenea, echipamentele de resort IT&C vor fi deconectate de la instalația de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile”, se mai arată în documentul citat de HotNews.
Amintim că ANM a emis mai multe coduri galbene și portocalii, dat fiind că puternicul ciclon Ashley se suprapune cu viiturile ce vor veni de pe Dunăre. Hidrologii au emis și ei coduri similare pe mai multe râuri. Autoritățile se așteaptă la inundații inclusiv în zone din Galați și Vaslui afectate deja de viituri.
Sâmbătă, Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU).
„Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează, pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui, deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la vestul ţării către est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a transmis Mircea Fechet, după ședință, potrivit unui comunicat.
Totodată, ministrul Mediu a făcut apel la autorităţile locale „pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei”.
„Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situaţia o impune”, a mai transmis Fechet.