Viorel Hrebenciuc – 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Giga TV”. Laura Georgescu – 4 ani și 4 luni. Pinalti – 4 ani și 6 luni de închisoare și Narcisa Iorga – închisoare cu suspendare. Decizia, definitivă

Viorel Hrebenciuc - 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Giga TV”. Laura Georgescu - 4 ani și 4 luni. Pinalti - 4 ani și 6 luni de închisoare și Narcisa Iorga - închisoare cu suspendare. Decizia, definitivă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Giga TV”. Laura Georgescu, fostă șefă CNA, a fost condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare,  Gheorghe Ștefan Pinalti a primit o sentință de 4 ani și 6 luni tot cu executare . Narcisa Iorga, fostă membră CNA, a luat 3 ani cu suspendare. Decizia aparține Curții de Apel București.

Acuzațiile formulate de DNA în dosarul ”Giga TV”

În acest dosar, procurorii DNA au acuzat-o pe Laura Gergescu, fostă șefă CNA, de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale).

Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV la data faptelor, a fost acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului, care fusese retrasă în septembrie 2013. Hrebenciuc a încercat apoi să convingă mai mulți funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei.

„Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, la 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr. 514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale”, au spus procurorii.

La rândul ei, Narcisa Iorga a fost acuzată că i-a sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, indicându-l pe Viorel Hrebenciuc.

„Narcisa Iorga l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. Printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Ca urmare a indicaţiilor primite, Ştefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din CNA ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv”, au susținut procurorii.

DNA a mai arătat că, în perioada 2013 – 2014, Laura Georgescu a instigat la întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune.