Alertă în Belarus: Lideră a protestatarilor, RĂPITĂ în urmă cu puţin timp! Maria Kolesnikova, ultima opozantă la vârf a lui Lukaşenko

Alertă în Belarus: Lideră a protestatarilor, RĂPITĂ în urmă cu puţin timp! Maria Kolesnikova, ultima opozantă la vârf a lui Lukaşenko

Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Minskului, capitala Belarus, relatează site-ul local de ştiri Tut.By, care citează martori oculari.

”În dimineaţa zilei de 7 septembrie, în faţa Muzeului Naţional de Artă, mai multe persoane necunoscute au urcat-o pe Koleskinova într-un microbuz pe care scria ‘Sviaz’ (‘Comunicaţii’) şi au pornit într-o direcţie necunoscută”, a scris portalul.

Aliaţi politici ai Mariei Kolesnikova au spus că verifică informaţiile privind răpirea sa, dar că ea nu răspunde la telefon. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie.

„Am vrut să mă apropii Kolesnikova, să vorbesc cu ea, să-i mulțumesc, apoi m-am răzgândit, m-am gândit că și așa e obosită. La câteva minute distanță, totuși, am decis să mă apropii de ea și să îi arăt o inimioară. Nu departe de muzeu, am văzut un microbuz de culoare închisră inscripția „legătură”. În acel moment au auzit sunetul unor tocuri de pantofi ai unei femei. S-a produs răpirea ei (n.r: Maria Kolesnikova)”, a povestit Anastasia, una dintre martore.

„Când am întors capul, am văzut cum Maria Kolesnikova este urcată în acel microbuz de către niște persoane în civil și cu măști. O împingeau în microbuz. Ulterior, i-au ridicat telefonul căzut. Totul a fost rapid. Ei au plecat într-o direcție necunoscută”, a mai adăugat martora incidentului.

Poliţia din Belarus a transmis că nu a reţinut-o pe Maria Kolesnikova, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Maria Kolesnikova, ultima femeie opozant al lui Lukaşenko

Maria Kolesnikova este ultima rămasă în Belarus dintre cele trei femei politician care şi-au unit forţele înaintea alegerilor prezidenţiale de la 9 august în încercarea de a-l contracara pe liderul Aleksandr Lukaşenko. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia, care a fost candidata opoziţiei la alegeri, şi Veronika Ţepkalo, au părăsit deja ţara.

Maria Kolesnikova a fost şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat din opoziţie care a fost întemniţat înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august.

La 31 august, Maria Kolesnikova a anunţat că formează un nou partid politic, ‘Împreună’, cu echipa lui Viktor Babariko.

Reprimări tot mai puternice ale manifestanţilor

Răpirea opozantei vine în contextul în care autorităţile din Belarus par să-şi fi intensificat eforturile de a înăbuşi avântul protestatarilor.

Poliţia din Belarus a transmis luni că a arestat 633 de persoane în timpul amplei manifestaţii de duminică a opoziţiei împotriva realegerii, la începutul lunii august, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Este cel mai mare număr de arestări la o manifestaţie a opoziţiei de la primele proteste declanşate după alegerile prezidenţiale de la 9 august, reprimate masiv de forţele de ordine.

Potrivit AFP, peste 100.000 de persoane au defilat duminică în centrul Minskului la apelul opoziţiei, în al patrulea weekend consecutiv de mobilizare în masă.

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani şi a cărui realegere la 9 august este contestată de opoziţie, care susţine că scrutinul a fost fraudat, continuă să excludă orice dialog şi caută sprijinul Moscovei.

Tags: