Amnesty International: „Țările bogate şi companiile farmaceutice au eşuat catastrofal pentru că nu au garantat accesul echitabil la vaccinuri”

Amnesty International: Țările bogate şi companiile farmaceutice au eşuat catastrofal pentru că nu au garantat accesul echitabil la vaccinuri
Foto: Hepta - Zuma Press / Antonio Perez

Țările prospere și companiile farmaceutice mondiale sunt acuzate de Organizația Amnesty International că ar fi împiedicat „o vaccinare echitabilă”. Potrivit reprezentanților organizației, conducerea acestora a ignorat  apelurile la facilitarea vaccinării pentru cel puțin 40% din populația țărilor cu venituri medicii și mici în 2021.

 Companiile farmaceutice  nu au garantat accesul echitabil la vaccinuri

Organizaţia de apărare a drepturilor omului trage un semnal de alarmă asupra faptului că guverne şi companii nu au reacționat la  solicitările OMS de a dona suficiente vaccinuri statelor în curs de dezvoltare.

„Cu toate că la nivel mondial s-au produs circa 11 miliarde de doze de vaccin, doar 7% din populaţia ţărilor cu venituri mici a primit o primă doză. De ce li se refuză ţărilor mai sărace accesul la medicamente care salvează vieţi în timp ce bogaţii acaparează mormane de vaccinuri şi nu le folosesc?”, a remarcat Agnes Callamard, secretatul general al Organizației Amnesty International, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „ţările bogate şi companiile farmaceutice au eşuat catastrofal pentru că nu au garantat accesul echitabil la vaccinuri”. Specialistul este convins că „Singura formă de a rupe acest cerc vicios este de a garanta că toate persoanele au acces la vaccin”.

Mari porţiuni din glob rămân nevaccinate

Organizația Amnesty International pune sub semnul întrebării disponibilitatea serurilor Pfizer. Reprezentanții companiei susțin că Pfizer  „a afirmat în mod înşelător că vaccinul său va fi disponibil pentru orice pacient, ţară şi comunitate care caută să îl obţină”. Asta pentru că gigantul american „a dat marea majoritatea vaccinurilor sale ţărilor cu venituri mari şi spre mari”.

Producătorii vaccinului Moderna,  de asemenea, sunt acuzați că au dat prioritate țărilor înstărite și au neglijat celelalte state.

AI condamnă faptul că producătorii precum Moderna, Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson „au refuzat să sprijine măsuri care ar fi dus la suspendarea temporară a protecţiei proprietăţii intelectuale şi să pună la dispoziţie tehnologia fabricării vaccinurilor” altor companii, favorizând „o creştere a producţiei globale”.

Secretarul general al AI a subliniat  că multe ţări sărace unde majoritatea populaţiei nu a fost vaccinată „au dificultăţi” în a combate Omicron.

„Dacă nu se iau acum măsuri radicale, COVID-19 va continua să facă ravagii în următorii ani. Întrebarea cheie este ce se va întâmpla dacă mari porţiuni din glob vor rămâne în continuare nevaccinate”, a conchis Agnes Callamard.

Urmăriți B1TV.ro și pe