Ar putea dura 6 zile până la reluarea circulației navale la capacitate normală prin Canalul Suez. Animalele de pe navele aflate în zonă ar putea să nu supraviețuiască

Ar putea dura 6 zile până la reluarea circulației navale la capacitate normală prin Canalul Suez. Animalele de pe navele aflate în zonă ar putea să nu supraviețuiască
Sursa foto: Hepta/ DPA Images

Ar putea dura până la 6 zile până când circulația navală prinCanalul Suez ar putea intra în normalitate,a declarat miercuri Gabriel Raicu, prorector la Universitatea Maritimă Constanţa, precizând că în zonă se află multe nave care aşteaptă să treacă prin Canal.

„Putem observa aici (la intrarea în Canal Suez – n.r.) un grup foarte concentrat de nave care aşteaptă operarea în condiţii normale a Canalului. Pentru că deşi nava a fost deblocată operarea în mod normal în zona canalului nu a fost reluată. O să dureze aproximativ 6 zile pentru revenirea la un flux normal”, a spus Gabriel Raicu, la un eveniment organizat de publicaţia Financial Intelligence privind incidentul din Canalul Suez, citează agerpres.ro.

Animalele de pe navele aflate în zonă ar putea să nu supraviețuiască

Pe de ală parte,medicul veterinar Vasile Deacatrage atenţia că, de 48 de ore, 7 nave încărcate cu oi din România nu sunt lăsate sa treaca. În aceste condiții, specialiștii avertizează căanimalele vor începe să moară.

„Sunt în contact direct și țin legătura cu ofițerul de pe navăși spune ca sunt ancorațilângă canal și nu sunt lăsați sa treacă.Aseară vorbeamcu dânsul, mi-a spus căacum trece, au fost întorși înapoi, nici acum nu sunt lăsați sa treacă.Situația se agravează, trebuieca în cinci zile sa ajungă în Aarabia Saudităși au mai pierdut douăzile. Mi-a spus căse trece, trec nave comerciale și nici vorbăca ei să fie programați sătreacăastăzi”​​​, a precizat Vasile Deac, pentru Antena 3.

Zece vapoare cu animale vii din România eraublocate încă din weekend pe canalul Suez, iar cele aproximativ 130.000 de oi şi berbeci riscă să moară de foame şi de sete, dacă autorităţile nu vor scoate cargoul eşuat.

„Situația în Suez este critică și riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă și hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele și vor muri toate.A fost cazul celor 14.800 de oițe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câțiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, avertizează Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Nava Ever Given a fost deblocată după oi săptămână în care a stat blocată transversalCanalului Suez

Nava-container Ever Given a fost deblocată, luni, după aproape o săptămână în care a blocat complet Canalul Suez, după ce pe 23 martie a rămas blocatăîn poziție diagonală, în sectorul sudic al Canalului Suez, ceea ce a dus la blocarea completă a treficului pe ambele sensuri între Europa și Asia. Autoritățile egiptene vorbesc despre ipoteza în care nava a eșuat din cauza unei erori umane. Asta în condițiile în care, până acum fusese avansată ideea că totul s-a întâmplat din cauza vântului puternic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari