Armata, solicitată de Guvern să preia aeronava cu românii aduși din Africa de Sud, în urma stării de alertă provocată de varianta Omicron

Armata, solicitată de Guvern să preia aeronava cu românii aduși din Africa de Sud, în urma stării de alertă provocată de varianta Omicron
Foto: Guvernul României / Facebook

MApN intervine în problema celor 46 de români blocați în Africa de Sud. Armata va prelua aeronava de la Baza 90, nu de la Henri Coadă – Otopeni, așa cum a fost anunțat inițial.

Măsura a fost luată din cauza riscului de infectare, pe fondul crizei COVID, respectiv varianta Omicron. Guvernul consideră că este mult prea periculos ca pasagerii să fie trecuți prin terminalul Sosiri de la Otopeni.

Aterizarea aeronavei este programată pentru ora 16:27.

MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.

Primele informații despre varianta Omicron a SARS-COV-2

11 state din Europa au depistat până în prezent pe propriul teritoriu varianta Omicron a SARS-COV-2, care prezintă zeci de mutații, în comparație cu Delta. Marea Britanie a depistat până în prezent 11 cazuri.

În opinia medicului Tudor Ciuhodaru, situația epidemiologică actuală demonstrează că românii nu trebuie să se panicheze.

„Belgia a fost prima țară din Europa care a depistat un astfel de caz. Repet ceea ce a zis ministrul belgian: vreau să repet că este o variantă suspectă, nu știu dacă este periculos, deci precauție absolută, fără panică în așteptarea unei analize științifice suplimentare!

A spus și OMS că timp de două săptămăni va da date suplimentare apropo de contagiozitate, patogenitate și măsurile de sănătate publică ce vor fi afectate de apariția acestei noi variante”, a declarat Ciuhodaru, pentru B1 TV, marți, 30 noiembrie.