BREXIT. Comisia Europeană a lansat procedura legală împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea obligațiilor din acordul de retragere

BREXIT. Comisia Europeană a lansat procedura legală împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea obligațiilor din acordul de retragere
foto: Pixabay

Comisia Europeană a trimis joi, 1 octombrie, Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Londrei ca urmare a faptului că nu și-a îndeplinit obligațiile legale.

Comisia Europeană trimite Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin

‘În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Aceasta este prima etapă într-o procedură de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.

La 9 septembrie 2020, guvernul Regatului Unit a depus un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere.

Reprezentanții guvernului de la Londra au și recunoscut acest lucru.

‘Procedând astfel, Regatul Unit și-a încălcat obligația de a acționa cu bună-credință, astfel cum se prevede la articolul 5 din Acordul de retragere. În plus, a lansat un proces care – în cazul în care proiectul de lege este adoptat – ar împiedica punerea în aplicare a Acordului de retragere. Prin urmare, Comisia a lansat astăzi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în conformitate cu dispozițiile Acordului de retragere’, transmite europa.eu.

BREXIT. Care sunt etapele următoare

Până la sfârșitul acestei luni, Regatul Unit trebuie să își prezinte observațiile cu privire la scrisoarea de punere în întârziere. După examinarea acestor observații sau dacă nu se transmit observații, Comisia poate emite, dacă este cazul, un aviz motivat.

Amintim că acordul de retragere a fost ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit. Acesta a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional.

Ce spune partea britanică

Guvernul britanic şi-a apărat joi proiectul de lege privind piaţa internă, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, Londra dând asigurări că va răspunde ”în intervalul dorit” la scrisoarea executivului comunitar, transmit AFPşi dpa, potriivt Hotnews.

”Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare” la Irlanda de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de ”a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit”.

”Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respecta întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe