Căpitan român de vas, arestat în Cipru. Apelul sindicaliștilor pentru premierul Cîțu: „A fost reținut fără nicio vină”

Căpitan român de vas, arestat în Cipru. Apelul sindicaliștilor pentru premierul Cîțu: „A fost reținut fără nicio vină

Comandatul român al unei nave a fost reținut duminică, 1 august, de autoritățile din Cipru, în portul Vassiliko, sub acuzația de intrare ilegală pe teritoriul țării. În urma acestui eveniment, sindicaliștii solicită autorităților române să intervină, cât mai rapid.

Căpitanul petrolierului Red Garnet, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat la data 1 august, la terminalul EAC din Vasiliko, după ce s-a constatat că nava a navigat în 14 octombrie și 12 decembrie 2020, în portul închis Bogazi, din teritoriul ocupat de partea turcă, informează Cyprus Times.

Apelul sindicaliștilor pentru autoritățile române, după ce căpitanul român de vas a fost arestat în Cipru

Astfel, Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut cunoscută situaţia comandantului român şi a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române.

„Scrisoare deschisă Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru al Afacerilor Externe, Domnule Ministru al Transporturilor Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 2 august 2021, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naţionalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întamplă şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reţinut.

Vă informăm că în conformitate cu legislaţia internaţională echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele şi principiile comerţului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia şi colegii de breaslă- suntem cu toţii stupefiaţi de această măsură fără precedent în istoria de bune relaţii dintre ţările noastre.

Va rugăm, aşadar, să interveniţi pe toate canalele din funcţiile şi demnităţile statului pe care le deţineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranţă către portul desemnat de destinaţie. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii.

Cu stimă, Adrian Mihălcioiu Aurel Stoica Sindicatul Liber al Navigatorilor Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF)”.

Urmăriți B1TV.ro și pe