CNSU aprobă repatrierea cetățenilor români aflați în Maroc, ca urmare a suspendării zborurilor din cauza noii tulpine Omicron

CNSU aprobă repatrierea cetățenilor români aflați în Maroc, ca urmare a suspendării zborurilor din cauza noii tulpine Omicron
Foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de marți repatrierea cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Românii din Maroc vor fi repatriați

Măsura a fost luată ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

Costurile aferente desfășurării activității vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Primele informații despre varianta Omicron a SARS-COV-2

11 state din Europa au depistat până în prezent pe propriul teritoriu varianta Omicron a SARS-COV-2, care prezintă zeci de mutații, în comparație cu Delta. Marea Britanie a depistat până în prezent 11 cazuri.

În opinia medicului Tudor Ciuhodaru, situația epidemiologică actuală demonstrează că românii nu trebuie să se panicheze.

„Belgia a fost prima țară din Europa care a depistat un astfel de caz. Repet ceea ce a zis ministrul belgian: vreau să repet că este o variantă suspectă, nu știu dacă este periculos, deci precauție absolută, fără panică în așteptarea unei analize științifice suplimentare!

A spus și OMS că timp de două săptămăni va da date suplimentare apropo de contagiozitate, patogenitate și măsurile de sănătate publică ce vor fi afectate de apariția acestei noi variante”, a declarat Ciuhodaru, pentru B1 TV, marți, 30 noiembrie.