Doi polițiști au fost răniți în timpul violențelor de la granița Poloniei cu Belarus

Doi polițiști au fost răniți în timpul violențelor de la granița Poloniei cu Belarus
Foto simbol: Hepta - Actionpress / Biljana, / Xinhua

Doi polițiști de frontieră au fost răniți când un grup de 60 de migranți a încercat să treacă cu forța granița din Belarus, a anunțat luni biroul polițiștilor de frontieră polonez. Agenția a declarat într-un comunicat că incidentul a avut loc duminică seara, în apropierea satului Usnarz Grony.

„Unul dintre militari a fost lovit cu o creangă în zona feței, iar altul cu o piatră, de asemenea, tot în feței. Ambii au trebuit să fie duși la spital de urgență”, a transmis biroul.

Polonia, în stare de urgență

Polonia a desfășurat 7.000 de soldați în zona sa de frontieră după ce a declarat stare de urgență din cauza afluxului de migranți. Ministrul Apărării, Marius Blaszczak, a anunțat luni că numărul de trupe din zonă va crește la 10.000.

De asemenea, și Estonia, dar și Germania au raportat că se confruntă cu o problemă gravă privind migranții ce vin din Belarus.

Potrivit Frontex , agenția de frontieră a UE, Polonia a înregistrat 1.380 de treceri ilegale la granița sa cu Belarus din ianuarie până în septembrie, majoritatea migranților venind din Irak, Afganistan și Rusia. Letonia și Lituania, care au o graniță comună cu Belarus, s-au luptat și ele cu un aflux de migranți, acesta din urmă detectând 4.170 de treceri ilegale de la începutul anului.

Starea de urgență din Polonia a fost criticată de ONG-urile pentru drepturile omului, cărora li sa interzis, alături de jurnalişti, să intre în zona de graniţă.

Țările cer un zid la granița Belarusului

UE a acuzat Minsk că facilitează intrarea ilegală în bloc pentru a riposta la sancțiunile impuse în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din august 2020.

Cele trei țări au cerut Bruxelles-ului să ajute la finanțarea unui zid, pe care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a respins săptămâna trecută.

Cel puțin opt persoane au murit în zona de frontieră, doar în această vară.