Epidemie de demisii din guvernul federal din Austria

Epidemie de demisii din guvernul federal din Austria
Captură Video - Gernot Blümel / Facebook

de Alex Todericiu, Viena

După depunerea mandatului de cancelar federal al Republicii Austria de către Alexander Schallenberg, iată că și ministrul federal al finanțelor, Gernot Blümel (foto), din partea ÖVP (partidul popular) își anunță retragerea din guvernul de la Viena în nici 24 de ore, relatează cotidianul austriac Neue Kronenzeitung. Blümel are, ca și fostul cancelar Sebastian Kurz, statutul de „învinuit” în cercetările desfășurate de procuratura anticorupție din Austria.

Rocade politice suplimentare nu pot fi nici ele excluse. Au circulat zvonuri cum că ministrul Agriculturii, Elisabeth Köstinger, ministrul Integrării, Susanne Raab și ministrul Economiei, Margarete Schramböck, ar fi și ei candidați la a-și schimba ministerele. La care se adaugă ministerul federal al apărării care se pare își va schimba titularul oricum.

Pentru ca lupta de clasă să nu dispară atunci când cea politică se ascute, cererea de ultimă ora a prefectului social-democrat (organ ales în Austria și astfel decident politic regional semnificativ) al landului Burgenland, aflat la granița cu Ungaria, nu a mai uimit pe nimeni: desfășurarea imediată de alegeri anticipate s-ar impune… Social-democrația austriacă profită în ultimul timp de o creștere nesperată în sondajele de opinie. Aceasta se datorează dezintegrării regimului „noului partid popular”, numele narativului politic cam șifonat al ÖVP-ului condus de foștii cancelari conservatori Kurz și Schallenberg, aflat încă la putere într-o coaliție federală cu partidul verzilor, cât și rezultatului votului popular din Germania, care l-a adus la conducerea guvernului din Berlin pe cancelarul Olaf Scholz, din partea partidului social-democrat.

Revine spectrul anticipatelor în prim-planul apetitutului electoratului în Austria? Greu de spus, în vremuri pandemice, dar să nu uităm că în politică, chiar și în stabila Austrie, nimic nu-i exclus. E destul ca partidul verzilor să se răsgândească și alegerile deja vor bate în 2022 la ușă.