Europa începe treptat să ia în considerare tratarea COVID precum gripa

Europa începe treptat să ia în considerare tratarea COVID precum gripa
Foto: Pixabay

Spania cere ca COVID-19 să fie tratat ca o boală endemică, precum gripa, devenind prima națiune europeană importantă care sugerează în mod explicit că oamenii trăiesc cu el. Ideea a câștigat treptat amploare și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de a face față virusului. Secretarul britanic pentru Educație, Nadhim Zahawi, a declarat duminică pentru BBC că Regatul Unit „se află pe calea tranziției de la pandemie la faza endemică”, scrie stripes.com.

Stataele care încep să treacă la o nouă etapă în lupta cu Omicron

Ratele mai scăzute de spitalizare și deces ale variantei omicron, în ciuda infecțiilor record, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să susțină perspectiva tentantă ca Europa să treacă dincolo de restricțiile de tip pandemic.

„Trebuie să evaluăm evoluția COVID de la pandemie la o boală endemică”, a spus Sanchez într-un interviu radio, luni, adăugând că guvernele europene ar putea avea nevoie să evalueze boala cu parametri diferiți decât cei utilizați până acum.

În locuri precum Franța, Germania, Italia și România – toate înregistrând cel mai mare nivel mediu zilnic de cazuri din întreaga pandemie – ar putea fi puțin devreme pentru o astfel de discuție. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că la clipul actual, mai mult de jumătate dintre oamenii din Europa sunt pe cale să contracteze varianta omicron în următoarele două luni.

Dar, pe măsură ce guvernele lucrează pentru a menține școlile deschise și economiile să funcționeze cât mai normal posibil, spitalizările mai scăzute pot determina o revizuire a strategiilor.

Deocamdată, Franța și Germania continuă să înăsprească restricțiile, în special asupra celor nevaccinați. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că dorește să facă viața celor nevaccinați cât mai dificilă și că încearcă să pună în aplicare un permis de vaccin pentru a accesa baruri și restaurante sau chiar pentru a călători cu trenul.

Olanda a menținut una dintre cele mai stricte blocaje din Europa, restaurantele și barurile fiind închise. În Italia, guvernul premierului Mario Draghi a mandatat vaccinuri pentru cei peste 50 de ani.

„Majoritatea problemelor pe care le avem astăzi provin din faptul că există oameni care nu sunt vaccinați”, a spus Draghi, luni, la o conferință de presă la Roma.

Dar, în timp ce vaccinurile au fost esențiale pentru a menține majoritatea persoanelor cu omicron în afara spitalului, vaccinurile au fost mai puțin eficiente în oprirea răspândirii variantei. Acest lucru îi lasă pe politicieni să încerce să-și dea seama cum să limiteze răspândirea, în special pe măsură ce grupurile vocale din țările lor se opun din ce în ce mai mult limitării accesării restaurantelor, barurilor și altor activități.

În ciuda faptului că are unele dintre cele mai mari rate de COVID din Europa, Irlanda va menține un sistem de vaccinare voluntară, potrivit premierului Michael Martin. Guvernul belgian vrea să ofere oamenilor „o alegere liberă”, a spus premierul Alexander De Croo.

Multe țări scurtează perioadele de carantină în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cel mai recent caz este Republica Cehă, care de marți solicită persoanelor infectate cu COVID-19 să se izoleze timp de cinci zile, în scădere de la două săptămâni.

Restricțiile de călătorie nu au oprit infectarea COVID-19

Restricțiile de călătorie și-au arătat și limitele. Marea Britanie a fost prima țară care a interzis zborurile din sudul Africii, unde omicron a fost identificat pentru prima dată. Cu toate acestea, a fost primul loc din Europa care a suferit un val omicron. În mod similar, Franța a depășit rata cazurilor din Regatul Unit, în ciuda limitelor impuse pentru călătoriile din Marea Britanie.

Guvernul spaniol a lucrat la o nouă abordare de monitorizare în ultimele săptămâni, iar ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a discutat problema cu omologii săi europeni, a spus Sanchez.

Efortul a venit când Spania a raportat aproape 692.000 de cazuri noi în ultimele șapte zile, cu 13,4% din paturile de spital folosite pentru pacienții cu COVID, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Aceasta se compară cu 13,8% cu un an mai devreme, când numărul de cazuri săptămânale înregistrate era puțin peste 115.000.