Finlanda: Rezultate promițătoare pentru câinii antrenați să depisteze coronavirusul

Finlanda: Rezultate promițătoare pentru câinii antrenați să depisteze coronavirusul
Sursa Foto: Hotnews.ro

Un experiment canin, care folosește patrupede dresate pentru a detecta persoanele infectate cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, a oferit primele rezultate promițătoare, au declarat miercuri cercetătorii din spatele proiectului din Finlanda, informează AFP.

Rezultate promițătoare pentru câinii care adulmecă Covid-ul

Finlanda a lansat luna trecută un program pilot care implică câini care adulmecă noul Covid-19 pe aeroportul din Helsinki. Acțiunea inedită are loc pe fondul speranței că patrupedele ar putea juca un rol cheie în depistarea virusului.

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperitCOVID-19cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

De la lansarea programului și până acum, trei câini, Kössi – un câine de salvare din Spania – ,ET și Miina, au adulmecat în jur de2.200 de pasageri înaeroportul Helsinki-Vantaa, detectând virusul în 0,6% din călători.

Cu toate că experimentul urmează să continue până în decembrie, echipa spune că primele rezultate sunt similare cu rata de detectare a testelor PCR – efectuate și la călătorii voluntari la sosire.

”Am efectuat 16-17.000 de teste PCR la aeroport și mai puțin de un procent este pozitiv”, a explicat miercuri Timo Aronkytö, viceprimarul orașului Vantaa.

Comparativ cu rezultatele găsite de patrupezii special antrenați pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, testele PCR „sunt cam la fel”, a mai spusel.

Patrupedele au o acuratețe apropiată de 100%

Oamenii de științăanalizează în prezent modul în care rezultatele celor două metode se potrivesc,inclusiv dacă animalele au detectat cazuri pozitive la pasagerii a căror infecție a fost confirmată printr-un test PCR, și speră să își publice concluziile până la sfârșitul anului.

Experimentele efectuate în primul val au arătat că anumite rase de câini pot depista infecția cu virusulCovid-19 cu o precizie de aproape 100%.

”Sunt foarte buni. Am ajuns la sensitivitate de aproape 100%”, a afirmat Anna Hielm-Bjorkman, profesor-adjunct la UniversitateaHelsinki, specializată în studii clinice pe animale de companie, făcând referire la capacitatea câinilor de a detecta cazurile de infectare cu noul virus ucigaș.

Din partea călătorilor, nu a fost remarcată nicio reticență, potrivit managerului de proiect Soile Turunen.

În jur de 100 de pasageripe zi se aliniază pentru a face acest test gratuit, care implică ștergerea pielii cu o bucată de material textil care este plasată în fața botului câinelui. În cazul în care eșantionul este negativ, animalul nu se va opri asupra acestuia.

În prezent, un al patrulea câine, Valo, un ciobanesc german, se antrenează pentru a suplimenta numărul câinilor de pe aeroportul Vantaa din capitala finlandezăHelsinki.

Specialiștii de la Universitatea din Helsinki, care se află în spatele experimentului, speră că cercetările lor vor determinaguvernul să finanțeze metoda și să o aplice în locuri turistice și alte adunări publice.

În Dubai, oficialii din domeniul sănătății au început din această vară să folosească câinii pentru a analiza probele de sudoare de la călătorii aerieni selectați aleatoriu, cu o precizie de peste 90%, conform rezultatelor inițiale.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”