Omul de afaceri român Frank Timiș l-ar fi mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a păstra concesiuni de gaz pe care le-a vândut apoi către British Petrolem

Omul de afaceri român Frank Timiș l-ar fi mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a păstra concesiuni de gaz pe care le-a vândut apoi către British Petrolem

O investigaţie realizată de BBC scoate la iveală detalii compromiţătoare despre felul în care face afaceri Frank Timiş, controversat om de afaceri român cu cetățenie australiană care avea în 2012 o avere estimată la 1,34 miliarde de euro.

Investigaţia BBC, difuzată în emisiunea Panorama, îl acuză pe Timiş că ar mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum.

Mai exact, mita a constant în faptul că l-ar fi angajat cu 25 de mii de dolari pe lună pe fratele președintelui la una din companiile sale, iar președintele Macky Sall ar fi acceptat să-și păstreze concesiune câștigate în mandatul predecesorului său.

Avocații lui Frank Timiș neagă că acesta a plătit mită. Aceștia susțin că ”nici un ban nu a fost transferat vreodată din Timis Corparațion către Agritrans Sarl (nr. Firma fratelui președintelui)” și că ce am văzut noi este ” o înregistrare incorectă care a fost ulterior corectată”.

BBC subliniază însă că documentele consultate datează din 2017, la trei ani după plata celor 250 de mii de dolari iar acest lucru nu a fost corectat. Am văzut de asemena conturile companiei, mai susține BBC, care arată că plata suspectă s-a realizat către compania lui Aliou Sall.

Tot BBC a mai arătat că Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline, în 2017, dar a plătit un impozit de doar 35,20 lire sterline. Concret, spun investigatorii britanici, acesta a transformat plățile în „împrumuturi netaxabile”. Potrivit BBC, au fost fabricate acte antedatate care fac respectivele împrumuturi legale. (Detalii AICI)

Tags:
Ultima oră
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă
10:25 - Explozie la sediul central al IGSU din București. Un electrician a suferit arsuri grave și a fost dus de urgență la Spitalul Floreasca (VIDEO)
10:12 - Românii sosiți în Grecia, uimiți de prețurile scăzute din stațiuni: Șezlonguri și umbrele de plajă gratis. În Mamaia, turiștii scot din buzunar și 75 de lei
09:52 - Larisa Iordache nu participă în finala olimpică la bârnă de la Tokyo 2020. Gimnasta a abandonat din cauza durerilor
09:45 - UPDATE. Două persoane au murit în accidentul rutier grav de pe DN 1, iar alte trei au fost duse la spital