„Germania pare încă divizată”. Diferenţele dintre vestul şi estul țării persistă, la 30 de ani de la reunificare

„Germania pare încă divizată”. Diferenţele dintre vestul şi estul țării persistă, la 30 de ani de la reunificare
Foto: Hepta - Face to Face / Bilderbox

La 30 de ani de la reunificarea Germaniei, diferențele majore între atitudinea și stilul de viață al cetățenilor din est și din vest încă persistă, arată mai multe studii, citate de The Guardian. Diferențele se văd pe piața muncii, la nivelul salariilor, în organizarea vieții de familiei, îngrijirea copiilor și în încrederea pe care cetățenii o acordă politicienilor și instituțiilor statului.

Diferențe mari între vestul și estul Germaniei, la 30 de ani de la reunificare

„Speram ca, la 30 de ani de la reunificare, să fim la alt stadiu decât suntem acum”, a admis Marco Wanderwitz, autor al unuia dintre studii și comisarul guvernamental pentru noile landuri.

Diferențele poate cele mai frapante se văd la locurile de muncă. E mai puțin probabil ca oamenii din est să ocupe funcții de conducere în întreaga Germanie, dar au mai multe șanse decât cei din vest să obțină posturi de manageri de top.

În vestul țării, femeile câștigă cu 21% mai puțin decât bărbații, în vreme ce în est diferența e de 6%. Atât în vest, cât și în est, femeile mai ales sunt cele responsabile cu treburile gospodărești și creșterea copilului și sunt șanse mult mai mari ca ele, și nu bărbații, să aibă slujbe cu jumătate de normă.

Salariul mediu în estul Germaniei reprezintă doar 88,8% din cel din vest, iar puterea economică a landurilor din est e doar la 73% din cea din vest.

De asemenea, estul Germaniei are mai mulți locuitori fără slujbe, prețuri mai mici la terenuri și venituri mai mici obținute din colectarea taxelor.

„Într-un mod extraordinar, în multe feluri Germania pare că încă e divizată”, notează TAZ, cotidian german cu orientare de stânga.

Marco Wanderwitz: Ura și extremismul se regăsesc mai degrabă în landurile germane din est, decât în cele din vest

De altfel, într-un raport guvernamental este exprimată îngrijorarea cu privire la „lipsa generală de satisfacție” a germanilor din estul țării față de reprezentanții săi politici. Și, în timp ce 91% dintre cetățenii din vest consideră că democrația e cel mai bun sistem de guvernământ, în est doar 78% au această părere.

De asemenea, locuitorii din est sunt mai înclinați să voteze partidele de extremă dreaptă. De altfel, Alternativa pentru Germania, principala formațiune care are această orientare politică, a obținut cele mai multe victorii electorale în această parte a țării.

Wanderwitz s-a arătat „extrem de îngrijorat” de această situație: „Ura și extremismul se regăsesc mai degrabă în landurile estice, iar încrederea în instituțiile publice, în anumite cazuri, e la un nivel înspăimântător de scăzut”.

4 din 10 germani din est simt că sunt tratați ca niște cetățeni de mâna a doua

„În ciuda tuturor succeselor în procesul de unificare, diviziunea încă se resimte în viețile cetățenilor din est și vest”, a declarat Susanne Dähner, de la Institutul pentru Populație și Dezvoltare din Berlin, autoare a studiului ”Diversitatea Unificării”.

Ea a precizat că 4 din 10 germani din est simt că sunt tratați ca niște cetățeni de mâna a doua și că locul în care s-au născut are un impact mai mare asupra dezvoltării lor ulterioare decât se întâmplă în cazul celor născuți în landurile din vest. Ea a precizat că situația e valabilă inclusiv în rândul tinerelor generații, născute după reunificare.

„Viețile lor au fost schimbare de reunificare, acel mod de a trăi a fost întrerupt și mulți au fost nevoiți să se reinventeze”, a mai explicat Susanne Dähner.

Pe 3 octombrie, germanii vor sărbători reunificarea țării lor, după o separare de 41 de ani, din care 28 prin Zidul Berlinului.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de Florin Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților