Hosni Mubarak a leşinat înainte de a preda puterea, iar copiii săi s-au luat la bătaie

Hosni Mubarak a leşinat înainte de a preda puterea, iar copiii săi s-au luat la bătaie
Încep să apară amânunte din culisele predării puterii în Egipt. Hosni Mubarak, dictatorul susţinut de americani ce a condus ţara timp de 30 de ani, s-a lăsat greu înduplecat să părăsească funcţia de şef...

Încep să apară amânunte din culisele predării puterii în Egipt. Hosni Mubarak, dictatorul susţinut de americani ce a condus ţara timp de 30 de ani, s-a lăsat greu înduplecat să părăsească funcţia de şef al statului şi să lase ţara pe mâna armatei.

În dimineaţa în care şi-a citit ultimului său discurs în calitate de preşedinte, Mubarak părea decis să se retragă în linişte. Numai că, la presiunile venite din partea fiului său, Gamal Mubarak, acesta a decis brusc să îşi anunţe propriul popor că nu lasă puterea din mâini până în septembrie.

Despre Mubarak, aflat la venerabila vârstă de 84 de ani, persoanele din anturajul său susţin că ar fi grav bolnav, iar în ultima vreme a refuzat să îşi mai ia medicamentele. Potrivit ziarului Al-Marsry al-Yum, atunci când şi-a înregistrat ultimul său discurs fostul preşedinte egiptean ar fi leşinat de mai multe ori.

După discurs, armata l-a anunţat că decizia sa e una greşită şi că până la urmă vor prelua puterea paşnic, în ciuda opoziţiei sale. Cei doi fii ai lui Mubarak, Gamal şi Alaa, ar fi fost pe punctul de a se lua la bătaie în acel moment, potrivit aceleeaşi surse.

Alaa, mezinul familiei, i-ar fi reproşat lui Gamal că el este singurul vinovat de corupţia din ţară şi de deciziile greşite luate în ultima vreme de tatăl lor. Cei doi au fost despărţiţi cu greu de ofiţerii din palatul prezidenţial.
Hosni Mubarak s-ar afla în acest moment în staţiunea  Sharm el Sheih, fiind într-o „stare psihologică foarte dificilă”, susţine publicaţia egipteană Al Gumhuriya. Până acum armata nu a dat semne că ar dori arestarea membrilor familiei Mubarak, încercând doar să restabilească ordinea în ţară după perioada de proteste ce a dus la căderea unuia dintre cei mai longevivi dictatori.

Protestele din Egipt l-au demis pe Mubarak