Ia astăzi 500, vaccinează-te, că poate mâine nici nu va mai trebui s-o faci

Ia astăzi 500, vaccinează-te, că poate mâine nici nu va mai trebui s-o faci
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

500 de euro pentru nevaccinații austrieci, pentru ca aceștia să se vaccineze! Ce-i în mână, nu-i minciună. Intenționează guvernul de la Viena să le cumpere bunăvoința? Pe banii tuturor.

La câți bani a plătit executivul ca lumea din Austria să treacă mai bine prin pandemie, ar fi vorba doar de un mizilic de patru miliarde de euro. Vaccinarea primește astfel după doi ani de pandemie un cost public, până când va veni obligativitatea ei pentru toți, anunțată pentru februarie 2022.

Banii sau alternativ bonurile valorice în valoare de 500 de euro, pot constitui un precedent de seducere publică inflaționară. O măsură mai controversată decât obligativitatea vaccinării, propusă inițial de opoziția social-democrată și acceptată brusc, în ultimele zile, încă doar la nivel declarativ, chiar de cancelarul conservator, lider al partidului popular ÖVP, Karl Nehammer.

Vaccinaților, pentru că au făcut-o de trei ori și nevaccinaților care, speră guvernul federal, urmează să capete, iată că astfel pe bani, chef să se vaccineze. Într-o țară cu 8,9 milioane de cetățeni, din care 74% vaccinați cu prima doză, 72,3% cu două doze și 40,6% cu trei doze.

Fie guvernul federal s-a speriat sub presiunea protestelor străzii și pare cumva să dea înapoi, înaintea introducerii obligativității vaccinări, a cărei propunere legislativă se află în faza de dezbatere publică sau e poate vorba despre altceva?

Karoline Edtstadler, ministrul federal al Constituției, din partea ÖVP, a atras atenția de Crăciun cu o declarație mai puțin obișnuită. Obligativitatea vaccinării poate fi pusă în practică dacă legea, ce o va reglementa, va trece de controlul de constituționalitate.

„Aceasta va fi cazul doar dacă vaccinul este eficient. Dacă nu își va face efectul, trebuie bineînțeles regândit proiectul (legii),” a declarat Edtstadler agenției de presă austriece APA, la care a adăugat că după actualul nivel de cunoaștere, vaccinul este eficient și în cazul variantei omicron a virusului Sars-Cov2.

Înseamnă că nu este exclus ca într-o eventuală situație nouă, apărută chiar și pe termen scurt, adică până în februarie 2022, când ar urmă să intre în vigoare legea, vaccinurile existente să nu mai facă față. Sau poate să facă suficient de puțin față și astfel obligativitatea vaccinării să devină caducă. Nemaifiind justificată medical, vaccinarea nu mai poate fi nici măcar obligatorie… Alfabetul grecesc are nu mai puțin de 24 de litere care pot titula destule mutații, prezente și mai ales viitoare ale virusului!

Confruntat de presa vieneză cu explicații referitoare la afirmația membrului guvernului său, cancelarul Nehammer a declarat, după ce a vizitat recent spitalul AKH din Viena, că… rămâne cum s-a stabilit.

Interesant este și că propunerea legislativă conține și excepții, cazuri justificate medical, femeile însărcinate, etc. și prevede că nerespectarea obligativității nu este o faptă penală, fiind în prezent la parlament unde se confruntă cu aproape 40.000 de amendamente, provenite cu precădere de la persoane fizice, sceptice față de nevoia vaccinării obligatorii, care încearcă astfel nu doar să o rescrie ci și mai ales să o amâne, bineînțeles pe cale legală.

Posibila propunere austriacă a plății unei bonificații celor vaccinați cât și celor care se vor vaccina cu toate cele trei doze, denotă o nesiguranță politică. Ar urma probabil să fie legată temporal de atingerea pragului de 90% a celor vaccinați, ceea ce ar însemna că, până se va aplica, va mai dura.

Cu sau probabil fără obligativitatea vaccinării anti-Covid19 pentru cei ce trăiesc în Austria. Oricum e o soluție cam scumpă, dacă e să ne gândim că doar o literă a alfabetului ar putea costa patru miliarde.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)
10:14 - Urmărire ca în filme: Un traficant ucrainean a încercat să scape cu un Audi Q7 plin cu țigări. După cinci focuri de armă în pneuri, a tras pe dreapta și s-a predat vameșilor români (FOTO)
10:00 - Anthony Delon a ajuns la Oradea: „E puţin frig aici”. Fiul celebrului actor va juca alături de Mickey Rourke (VIDEO)
09:59 - Un bărbat beat și drogat s-a certat cu iubita, a băgat-o în portbagaj și a dat foc mașinii, în București. Femeia a fost salvată
09:57 - Andreea Ibacka, mărturisiri surprinzătoare despre soțul ei, Cabral, după ce acesta a luat o pauză de la televiziune: „Este greu de pensionat”
09:47 - O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă
09:33 - Grecia acuză Turcia după ce o altă ambarcațiune cu migranți s-a scufunat în apropiere de o insulă: Patru morți și 39 de persoane salvate
09:27 - Cum se va desfășura programul „Săptămâna verde” în școli. Elevii vor participa la activități interesante în aer liber