Judecarea premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021. Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste (VIDEO)

Judecarea premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021. Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Procesul penal în care Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, este acuzat de mită și încălcarea încrederii publice va intra formal înfaza de judecată în ianuarie 2021, când martorii vor fi chemați în fața instanței de trei ori pe săptămână, a anunțat judecătorul Friedman Feldman, după audierile de duminică dimineață, potrivit The Jerusalem Post.

Procesul premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021

Vestea vine ca un compromis între acuzare și apărare. La prima rundă de audieri, cea din 24 mai, echipa de avocați care-l apără pe Benjamin Netanyahu obținea o primă victorie și reușea să amâne cu două luni – până astăzi – luarea deciziei în ceea ce privește citarea martorilor. Audierea de duminică s-a mai referit și la disputele cu privire la documente, dar și la alte date de ordin tehnic.

Calendarul procesului ar putea avea un impact major asupra transferului de putere pe care îl pregătesc partidele de guvernământ – în noiembrie 2021, premierul Benjamin Netanyahu de la Likud ar trebui să-i cedeze locul lui Benny Gantz de la Albastru și Alb – dar și asupra statutului pe care îl va avea cel mai longeviv prim-ministru din istoria politicii israeliene, după această cedare.

În contrast cu intenția procurorilor ca procesul să se desfășoare cât mai rapid, avocații lui Netanyahu susțin că vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a pune la punct strategia. Ei vor elabora mai multe solicitări, prin care vor cere achitarea fără audierea martorilor și vor ataca revendicările procurorilor, într-o încercare de a păstra caracterul confidențial pentru o serie de documente.

Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste

Potrivit Reuters, procesul lui Benjamin Netanyahu – prima speță penală din istorie în care este implicat un premier israelian în exercițiu – s-a desfășurat pe fondul unor proteste antiguvernamentale tot mai ample, în care manifestanții reclamă, pe de o parte, problemele pe care le are primul-ministru cu justiția, și pe de altă parte maniera în care a gestionat criza coronavirus. Mai mult decât atât, demonstrații au loc și în Cisiordania, unde partea palestiniană se opune vehement planului israelian de anexare.

Nu a fost nevoie de prezența lui Benjamin Netanyahu la înfățișarea de duminică. El venise, totuși, la cea din luna mai, când a negat acuzațiile de mită, fraudă și încălcare a încrederii publice.

În vârstă de 70 de ani, Benjamin Netanyahu a fost inclupat, în noiembrie 2019, într-o speță în care implică o serie de presupuse cadouri de la prieteni milionari, dar și pentru că ar fi promovat reglementări favorabile mogulilor media din Israel, în schimbul unor materiale de presă care să-l portretizeze într-o lumină favorabilă.

După ce în urmă cu trei luni a reușit să perfecteze o coaliție guvernamentală cu Benny Gantz, principalul său rival de la trei runde de alegeri cu deznodământ incert desfășurate începând cu aprilie 2019, Benjamin Netanyahu a luat rolul de protagonist în implementarea restricțiilor care au dezamorsat primul val de infecții cu coronavirus din Israel.

Cu toate acestea, după o creștere abruptă a cazurilor de COVID-19, un șomaj îngrijorător și o nouă etapă de restricții, israelienii au ieșit pe străzi aproape zilnic pentru a protesta împotriva sa, cu o furie publică desfăvârșită de acuzațiile cu care se confruntă Netanyahu în justiție.

Astfel, sâmbătă, poliția israeliană a intervenit cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea adunată în fața reședinței lui Netanyahu. La Tel Aviv, hubul comercial al Israelului, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere mai multe ajutoare de stat pentru companiile rănite de criza COVID-19.

Dacă se adeveresc, acuzațiile de mită pot aduce o condamnare la 10 ani de închisoare cu executare sau, după caz, o amendă. Infracțiunile de fraudă și încălcarea încrederii presupun pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Ultima oră
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani