Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă

Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă
Sursa foto: captură video

Poliția ucraineană a deschis o anchetă de crimă după ce un activist din Belarus a fost găsit mort la Kiev.

Vitali Chychov a fost găsit spânzurat într-unul din parcurile din Kiev marți, nu departe de locul de reședință.nEl a dispărut luni în timp ce ieșea la jogging, a declarat organizația sa pe Telegram.

Poliția a declarat într-un comunicat că telefonul său mobil și lucrurile personale au fost scoase de la fața locului. Chychov a fost directorul Casei Belaruse din Ucraina, un ONG care a ajutat oamenii care au fugit de represiunea din Belarus.

Grupul pentru drepturile omului Viasna, care citează prietenii activistului, a declarat pe Telegram că Chychov a fost urmat anterior de „oameni necunoscuți” în timp ce făcea jogging recent, scrie euronews.com.

Poliția și voluntarii au căutat în zona în care a fost văzut ultima dată Chychov făcând jogging. Kievul a confirmat că au deschis o anchetă cu privire la „crimă premeditată” și nu au exclus că moartea activistului ar fi putut fi o „crimă deghizată în sinucidere”.

Poliția face apel la martori și potențiale imagini CCTV din zona locală ca parte a anchetei.

Dispariția lui Chychov a avut loc la doar o zi după ce atletei bieloruse Krystsina Tsimanouskaya i s-a acordat o viză pentru a călători în Polonia, după ce a spus că se teme pentru siguranța ei dacă se va întoarce în Belarus.

Tsimanouskaya a susținut că, după ce a criticat modul în care se desfășura echipa olimpică în Japonia, oficialii din Belarus au încercat să o forțeze să plece  acasă în Belarus.

De la votul prezidențial din august 2020 pe care Occidentul l-a denunțat ca fiind trucat, președintele din Belarus Alexander Lukashenko a reprimat protestele opoziției din țara sa, determinând mulți disidenți să fugă – adesea în Ucraina, Polonia și Lituania.

Mii de manifestanți ai opoziției au fost arestați de la votul disputat, în timp ce multe ONG-uri și mass-media independente au fost închise.

Ultima oră
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara