Medicii îngrijorați de o variantă „invizibilă” a Omicron. Ar putea fi mai contagioasă și mai greu de detectat

Medicii îngrijorați de o variantă „invizibilă” a Omicron. Ar putea fi mai contagioasă și mai greu de detectat
Lockdown extins pe termen nelimitat în Shanghai. Cifre record de contagieri nemaiîntâlnite. Foto: Hepta.ro

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a desemnat sub-tulpina variantei Omicron, cunoscută sub numele de BA.2, ca o variantă aflată în investigație – cu rate actuale de cazuri foarte scăzute. Cu toate acestea, cercetătorii verifică o ipoteză potrivit căreia ar putea fi mai contagioasă și mai greud e detectat decât varianta Omicron clasică.

O nouă variantă Omicron îngrijorează comunitatea științifică

Doar 53 de secvențe au fost identificate în Marea Britanie până la 10 ianuarie, potrivit HSA, care a declarat că face analize suplimentare, scrie news.sky.com.

Studiile inițiale din Danemarca – unde s-a implementat rapid și acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile de Omicron – nu arată nicio diferență în ceea ce privește spitalizările între Omicron „original” și BA.2.

De asemenea, se așteaptă ca vaccinurile să fie eficiente împotriva BA.2 în combaterea bolilor severe, potrivit oficialilor danezi din domeniul sănătății.

Cu toate acestea, nu este clar dacă ar putea fi și mai transmisibil și sunt necesare mai multe date pentru a testa această posibilitate.

BA.2 este pozitiv pentru gena S – ceea ce poate face mai dificilă identificarea ca Omicron decât BA.1, care reprezintă 99% din cazuri.

Aproximativ 2.093 de secvențe de BA.2 au fost înregistrate într-o bază de date online din 22 de țări – inclusiv Marea Britanie, a declarat HSA săptămâna trecută.

Ce arată datele preliminare

Institutul Statens Serum din Danemarca, parte din Ministerul Sănătății, a declarat că spitalizările par să nu arate nicio diferență pentru cele două descendențe Omicron, dar că „analizele privind infecțiozitatea și eficiența vaccinului etc. sunt în curs de desfășurare”.

Pe măsură ce cazurile de coronavirus scad în Marea Britanie, numărul R care măsoară rata de reproducere în Angliei a scăzut semnificativ în ultimele estimări, trecând de la 1,1-1,5 la 0,8-1,1.

Acest lucru sugerează că pandemia s-ar putea micșora sau s-ar putea menține aproximativ la nivel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina