Mesajele liderilor europeni după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE: „De 27 de ori da!”

Mesajele liderilor europeni după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE: „De 27 de ori da!”
Mesajele liderilor europeni după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Sursa: Hepta/Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA.

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

În acest context, liderii europeni au felicitat cele două țări pentru desemnarea oficială drept ţări candidate la aderarea la UE.

Ce mesaje au transmis liderii europeni

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că cele două țări vor pune în practică cât mai curând posibil reformele europene.

„Nu poate exista un semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în aceste vremuri tulburi. Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi ne întăreşte pe toţi. Întăreşte Ucraina, R.Moldova şi Georgia în faţa agresiunii ruse. Întăreşte Uniunea Europeană pentru că arată încă o dată lumii că UE este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”, a declarat von de Leyen în marja summitului UE de la Bruxelles, potrivit Digi24.

„Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi R. Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă”, a continuat Emmanuel Macron.„Procesul care începe va fi unul exigent”, a avertizat însă şeful statului francez.

În același timp, cancelarul german Olaf Scholz a notat: „De 27 de ori da! Iată o bună cooperare în familia europeană!”.

„Acest lucru confirmă poziţia care se cuvine Ucrainei în Europa. Ei luptă pentru libertăţile şi valorile pe care se întemeiază UE”, a declarat prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.

Urmăriți B1TV.ro și pe