Ministrul Muncii: Pregătim un proiect să existe opțiunea pensionării la 70 de ani. Raluca Turcan a anunțat că salariul nu va putea fi cumulat cu pensia

Ministrul Muncii: Pregătim un proiect să existe opțiunea pensionării la 70 de ani. Raluca Turcan a anunțat că salariul nu va putea fi cumulat cu pensia
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Muncii urmează să pregătească un proiect de lege ce le va da cetățenilor posibilitatea să se pensioneze la 70 de ani. Soluția este valabilă pentru cei care doresc să își prelungească activitatea în câmpul muncii, pentru încă câțiva ani, după termenul de pensionare. Anunțul a fost făcut de ministrul Raluca Turcan, care a mai precizat că oamenii nu își vor putea cumula penisa cu salariul.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a anunțat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Decizia, valabilă doar pentru angajații din sistemul de stat. Pensia nu se va putea cumula cu salariul

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că salariul nu se va putea cumula cu pensia, iar decizia urmează să fie valabilă doar pentru angajații din sistemul de stat. „Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu”. Turcan a mai anunțat și că ministerul va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi, iar în următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensii.

Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii. (…) Este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. (…) Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii.

În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente”, a declarat, joi, Raluca Turcan.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“