MOARTEA lui Khashoggi RUPE relațiile internaționale! Finlanda nu mai livrează ARME în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

MOARTEA lui Khashoggi RUPE relațiile internaționale! Finlanda nu mai livrează ARME în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite
sursă foto: Hepta.ro / Sputnik / Andrey Stanavov

Finlanda a anunțat, joi seara, că își suspendă toate noile contracte privind livrarea de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, după ce jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost omorât în mod brutal, la Instabul, dar și din cauza manierei în care acestea se implică în criza umanitară din Yemen, informează vineri AFP.

Astfel, Finlanda se alătură Germaniei, Norvegiei și Danemarcei, care și-au suspendat vânzările de arme spre Arabia Saudită, după moartea oribilă a lui Jamal Khashoggi.

Autoritățile de la Berlin au decis, luni, să interzică accesul în Spațiul european Schengen pentru 18 cetățeni saudiți suspectați de implicare în uciderea lui Khashoggi. Decizia vine după ce, în luna octombrie, Germania se declarase gata pentru o eventuală înghețare a exporturilor sale de arme spre Arabia Saudită, cerându-le țărilor din Uniunea Europeană să-i urmeze exemplul.

Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis, la 2 octombrie, de către agenți saudiți, în consulatul țării sale din Istanbul.

În plus, Helsinki critică Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru rolul lor în războiul din Yemen, care s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morți după aproape patru ani de conflict și care, potrivit ONU, a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume.

„Situaţia din Yemen este la originea acestei decizii, însă bineînţeles (uciderea lui Jamal Khashoggi) face parte din această logică generală”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila la postul de televiziune Yle.

În 2015, Arabia Saudită sunnită, susţinută de Emiratele Arabe Unite, s-a plasat în fruntea coaliţiei militare pentru a ajuta la stoparea unei avansări a rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.

În septembrie, site-ul News Now Finlanda a publicat o înregistrare video în care puteau fi văzute vehicule blindate de fabricaţie finlandeză, dintre care unele echipate cu arme grele ruseşti, utilizate de forţele EAU în vestul Yemenului.

Finlanda a afirmat că toate exporturile sale de arme spre regiune erau conforme regulilor UE.

„Toate permisele deja existenţe sunt vechi şi, date fiind circumstanţele, nu putem în mod clar să acordăm altele noi”, a subliniat Juha Sipila.
Potrivit think tank-ului SaferGlobe, exporturile de arme finlandeze spre Arabia Saudită s-au ridicat la 5,3 milioane de euro în 2017, comparativ cu 51,4 milioane în 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe