Moldovenii cu cetățenie rusă fug din calea războiului: „Situația este mai complicată”

Moldovenii cu cetățenie rusă fug din calea războiului: Situația este mai complicată
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Tot mai mulți cetățeni moldoveni vor să revină acasă din Federația Rusă, susține ministrul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, în ultimele două săptămâni numărul de cereri a crescut considerabil, informează tv8.

Tot mai mulți moldoveni se întorc acasă

Nicu Popescu precizează că în această perioadă consulatul Republicii Moldova din Moscova va fi deschis și în zilele de odihnă pentru a face față numărului sporit de cereri pentru titluri de călătorie.

„În ultimele aproximativ două săptămâni am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în Republica Moldova din Federația Rusă. Acum 10 zile am anunțat că vom menține pe perioada de weekend deschis consulatul din Moscova pentru a face față numărului sporit de cereri pentru titluri de călătorie”, a spus Nicu Popescu.

Situația este mai complicată

Totodată, Nicu Popescu a afirmat că deocamdată nu există anumite date referitoare la înrolarea moldovenilor în armata rusă. În acest sens, ministrul a făcut apel către cetățenii țării noastre să nu fie implicați în războiul din Ucraina.

„Evident situația este mai complicată pentru cei ce dețin și cetățenia Federației Ruse și se află în Rusia, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legal din țara în care se află, inclusiv în ceea ce ține de mobilizare. La această etapă nu avem date agregate pe care le putem anunța public referitor la recrutare, dar aici vreau să amintesc că este ilegal pentru cetățenii RM să fie angajați în mercenariat”, a explicat ministrul moldovean.

În 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, pentru a ”salva” regiunile Herson, Donbas și Zaporojie de „neonaziști”. Este vorba despre regiunile în care oamenii lui au spus că se vor desfășura referendumuri de alipire la Rusia în perioada 23 – 27 septembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe