O mare companie de ERBICIDE, obligată să plătească o SUMĂ URIAŞĂ unui bolnav de CANCER în fază terminală

O mare companie de ERBICIDE, obligată să plătească o SUMĂ URIAŞĂ unui bolnav de CANCER în fază terminală

Lovitură dură încasată de marele producător de erbicide Monsanto.
Un juriu din SUA a acordat, vineri, daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de companie.

Dewayne Johnson (46 de ani), grădinarul unei şcoli din din zona golfului San Francisco, a acuzat că folosirea frecventă a erbicidului Roundup i-a provocat cancerul limfatic.

Procesul început în 2016 este primul în care s-a dat o sentinţă în ceea ce priveşte efectele glifosatului, compusul principal din Roundup, suspiciunile fiind că poate cauza cancer, scrie gandul.info. Alte 5.000 de procese vizând acest compus se află în desfăşurare în SUA, deşi Monsanto susţine că 40 de ani de cercetări au arătat că glifosatul este sigur.

Compania a anunţat că va face apel, invocând drept principal motiv faptul că judecătorul trebuia să excludă şi să catalogheze drept insuficiente dovezile ştiinţifice prezentate de avocaţii lui Johnson.

Opiniile experţilor nu sunt unitare. World Health Organization a clasificat, în 2015, glifosatul drept „probabil carcinogen pentru oameni”, iar Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a susţinut, într-o evaluare din septembrie 2017, că probabil glifosatul nu este carcinogen pentru oameni.

În urma deciziei instanţei din California, organizaţia Greenpace a cerut interzicerea glifosatului în toate ţările din Europa.

În România, fermierii folosesc erbicidele pe bază de glifosat pentru combaterea buruienilor de peste 40 de ani, motivând eficienţa ridicată.
Comisia Europeană a autorizat, anul trecut, folosirea glifosatului până în 2022.

Ultima oră
21:42 - Primul oraș din România care vrea să interzică trotinetele electrice în zonele pietonale
21:39 - Radu Oprea (PSD): Starea de alertă din Sectorul 1, o cârdășie între prefectul USR-PLUS și primarul USR-PLUS – și cu mai mulți bani plătiți, și fără curățenie, și cu șobolani. O vom ataca în instanță (VIDEO)
21:32 - Restricții majore în New York, în contextul unui nou val de COVID-19: Vaccin sau test obligatoriu pentru funcționari
21:19 - Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”
20:42 - Israelul va folosi GPS-ul pentru a verifica dacă cetățenii respectă carantina
20:14 - Andrei Muraru, la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România, ca parte a întăririi prezenței aliate pe flancul estic al NATO, reprezintă o prioritate
20:04 - Florin Cîțu: „Trebuie să îi asigurăm pe români că după această guvernare nu vor mai fi drumuri fără asfalt, localități fără canalizare, fără apă curentă”
20:01 - Ludovic Orban, la Constanța: Suntem poarta de est a Europei și trebuie să valorificăm la maximum acest potențial. Guvernul trebuie să susțină toate investițiile pe care le-am pornit sau care sunt în pregătire (VIDEO)