Românii nevaccinați au băgat spaima în autoritățile italiene. Mulți se tem că din cauza lor nu vor mai sărbători Crăciunul

Românii nevaccinați au băgat spaima în autoritățile italiene. Mulți se tem că din cauza lor nu vor mai sărbători Crăciunul
Foto: Hepta - Zuma Press / Saman Abesiriwardana

Presa italiană atrage atenția asupra spaimei pe care migranții români nevaccinați o generează în Peninsulă din cauza că răspândirea COVID-19 ar putea să strice sărbătorile de iarnă. Corriere della sera atrage atenția asupra faptului că puțini străini sunt imunizați împotriva COVID-19, în special români (44% din 17 mii de cetățeni în provincia Latina, din Sudul Italiei).

Acesta este motivul pentru care s-a reintrodus obligativitatea purtării măștilor în aer liber, iar infecțiile cresc de la o zi la alta, ajungând la peste 140 de cazuri într-o singură zi, mult față de ce exista până acum.

„Dacă va continua așa, obligația purtării măștii ar putea fi prelungită cu încă două săptămâni. În Aprilia sunt puțini vaccinați: a treia doză inoculată este la 3% din populație, față de o medie regională de 38%. Indicele Rt a ajuns la 1,8 și este, de asemenea, foarte mare”, spune Antonio Sabatucci, de la departamentul local de sănătate publică.

Primarul Antonio Terra a confirmat că „luni, pe baza datelor, se va lua o decizie dacă se prelungește cu una sau două săptămâni obligația de a purta măști”, subliniind îngrijorarea orașului, dar mai ales a comercianților că sărbătorile de Crăciun vor fi stricate cu această ocazie. ”Aprilia (n.r. oraș din această provincie) are mulți străini foarte sensibili în ceea ce privește vaccinarea, în special marea comunitate din est”, a comentat primarul.

Consilierul regional pentru sănătate, Alessio D’Amatoa făcut apel la comunitatea românească de aici să se vaccineze.

Situația din Italia e similară cu cea din Spania, unde personalul sanitar din provincia spaniolă Castellon (cu o prezență românească masivă) este îngrijorat de numărul tot mai mare de români nevaccinaţi care ajung la spital. Îngrijorarea a apărut în luna septembrie, când datele Direcţiei de Sănătate Publică arătau că 70% dintre persoanele internate în spitalele din Castellon cu Covid erau români, iar 80% dintre aceştia erau nevaccinaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe