Rusia a început pregătirile pentru 9 mai, „Ziua Victoriei”: Tehnica militară, scoasă pe străzi în Moscova / Niciun lider străin nu a fost invitat la paradă (VIDEO, GALERIE FOTO)

Armata rusă se pregătește pentru parada din 9 mai, „Ziua Victoriei”. Sursă foto: Hepta - Alexey Maishev

Rusia a început pregătirile pentru 9 mai, zi în care sărbătorește an de an victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Ziua are acum o încărcătură simbolică și mai puternică, dar fiind războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. În ultimele săptămâni au existat speculații că trupele ruse forțează o victorie în Ucraina pentru a avea ce să livreze publicului în această zi, speculații alimentate de intensificarea atacurilor asupra combiantului Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din oraș.

De asemenea, există temeri că pe 9 mai Vladimir Putin ar urma să declare oficial război Ucrainei, pentru a putea decreta mobilizarea generală a armatei sale. Acest fapt a fost respins de Kremlin ca fiind un nonsens.

Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.

Pregătiri în Rusia pentru ziua de 9 mai

„Ziua Victoriei” e cea mai mare sărbătoare publică în Rusia, iar anul acesta are o încărcătură aparte în contextul a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Pregătirile pentru paradă au început deja. Pe străzile din Moscova a fost scoasă pentru repetiții tehnica de luptă, între care tancuri, obuziere și vehicule blindate. Toate au fost decorate cu steagul sovietic, același pe care îl poartă și forțele ruse din Ucraina. Explicația a venit luna trecută de la Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a spus că steagul URSS e „un lucru sacru pentru toate generațiile, fără excepție”.

Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta nu va fi invitat la paradă niciun lider străin. Nici măcar Aleksadr Lukașenko, președintele Belarusului, aliatul lui Vladimir Putin în război.

Pregătiri de ”paradă” și în Mariupol

Și se pare că rușii pregătesc o ”paradă” de 9 mai și în Mariupol, oraș ucrainean pe care l-au distrus aproape complet.

Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, a afirmat că forțele ruse vor să organizeze în orașul lui o „paradă a prizonierilor” ucraineni. 2.000 de civili ținuți acum într-un lagăr de filtrare ar urma să fie îmbrăcați în uniforme ale Armatei ucrainene pentru defilare, în condițiile în care „nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”.

Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, a fost trimis personal în Mariupol să pregătească orașul pentru ziua de 9 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:31 - SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
15:05 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”