Rușii pregătesc o „paradă a prizonierilor” în Mariupol, pe 9 mai, susține un oficial ucrainean

Rușii pregătesc o „paradă a prizonierilor” în Mariupol, pe 9 mai, susține un oficial ucrainean
Orașul ucrainean Mariupol, distrus aproape complet de bombardamentele rusești. Sursă foto: Hepta - Alexey Kudenko

Rușii vor să organizeze pe 9 mai, zi în care sărbătoresc an de an victoria asupra Germaniei naziste, o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol. 2.000 de civili ținuți acum într-un lagăr de filtrare ar urma să fie îmbrăcați în uniforme ale Armatei ucrainene, susține Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Rușii vor să defileze cu prizonieri în Mariupol, pe 9 mai

Cei 2.000 de bărbați au fost luați prizonieri acum o lună și de atunci sunt ținuți într-un lagăr de filtrare situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe, din regiunea Donețk.

„Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita „paradă a prizonierilor” la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriuşcenko, potrivit HotNews.

Activişti pentru drepturile omului din Rusia, printre care şi Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăieşte în prezent în Franţa, susțin că autorităţile ruse iau în calcul să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor” şi la defilarea din Piaţa Roşie.

Apropiat al lui Putin, în Mariupol pentru a organiza parada de 9 mai

Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, a fost trimis în Mariupol să se ocupe de pregătirile pentru paradă.

Pregătiri înseamnă, printre altele, îndepărtarea de pe străzi a cadavrelor ucrainenilor uciși și curățarea șoselelor de moloz și de munițiile neexplodate. Locuitorilor rămași în Mariupol li s-ar fi cerut să curețe ei străzile dacă vor să primească hrană.

Între timp, trupele ruse și-au intensificat atacul asupra combinatului Azovstal, ca pe 9 mai să poată raporta că au cucerit complet orașul.

Prezenţa lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată de agenţia rusă Interfax. Acesta ar fi discutat despre refacerea infrastructurii civile, cu sprijinul locuitorilor, dar și cu ajutor din regiuni rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:21 - Igor Dodon se plânge că a fost presat psihologic: „Maia Sandu, dacă nimerește în așa condiții, nu o să supraviețuiască”
08:10 - Rusia își echipează submarinele din Marea Neagră cu rachete de croazieră, în urma amenințărilor Statelor Unite
08:09 - Un copil de nici 2 ani a căzut de etajul 4, dar a supraviețuit. Incidentul a avut loc la Petroșani
07:42 - Volodimir Zelenski transmite că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă: „Războiul ar fi putut fi oprit dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”
07:13 - Cancelarul german Olaf Scholz susține că Rusia nu va câștiga războiul provocat în Ucraina: „Nu va fi nicidecum o pace dictată”
00:11 - Șeful de cabinet al lui Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la gazul rusesc
23:50 - CCR a declarat neconstituţională întreruperea termenului de prescripţie la momentul administrării de noi probe. Reacția ministrului Cătălin Predoiu
23:31 - Vasile Dîncu a explicat de ce nu i-a permis lui Gigi Becali accesul pe stadionul Steaua: „FCSB, ca să joace în Ghencea, ar fi trebuit să nu facă presiuni prin mass-media”
23:26 - Prețiosul „coif istoric cu diademă” recuperat de polițiștii argeșeni e, de fapt, o jucărie
23:00 - Vasile Dîncu: Am finalizat pachetul privind securitatea naţională / Cel mai trist moment e când sunt obligat să semnez foarte multe demisii din sistemul militar (VIDEO)