Samoa are doi premieri, unul învestit într-un cort, altul încuiat în parlament. Cel de-al doilea insistă: „Asta nu e o țară de proști!”

Samoa are doi premieri, unul învestit într-un cort, altul încuiat în parlament. Cel de-al doilea insistă: „Asta nu e o țară de proști!”
Foto: Hepta - Zuma Press / Guo Lei

Locuitorii din Samoa, o țară din Pacific, s-au trezit că au doi premieri. Asta după ce parlamentarii au organizat o ceremonie de învestitură ad-hoc în afara clădirii Parlamentului pentru a-și declara liderul partidului drept noul prim-ministru. Premierul interimar, care susține că el ar trebui să rămână în funcție, i-a acuzat pe aleși că „au profanat parlamentul și și-au bătut joc de locuri sfinte”. „Asta nu e o țară de proști!”, a mai tunat el.

Cum a ajuns Samoa să aibă doi premieri

Acum mai bine de o lună, în Samoa au avut loc alegeri parlamentare, în urma cărora Partidul pentru Protejarea Drepturilor Omului (HRPP), formațiunea care a condus țara 39 de ani, și Faatuatua i le Atua Samoa ua Tasi (FAST), un partid înființat anul trecut, au obținut un număr egal de locuri – 25. Însă un parlametar independent și-a anunțat susținerea pentru FAST, înclinând balanța spre acesta.

HRPP a reproșat apoi că procentul de minim 10% de parlamentari femei, o cotă stipulată prin lege, nu a fost întrunit, așa că a numit o parlamentară în legislativ. Săptămâna trecută, însă, Curtea Supremă a decis că această interpretare a legii nu e legală și a dispus convocarea noului parlament pentru învestirea guvernului, informează The Guardian.

Asta a fi însemnat ca Fiame Naomi Mata’afa, președintele FAST, să devină premier. Numai că guvernul interimar condus de Tuilaepa Sailele Malielegaoi a amânat sesiunea parlamentară și a încuiat clădirea, blocând accesul aleșilor FAST.

Așa se face că Fiame și parlamentarii FAST au ținut ceremonia de învestitură a noului guvern în fața clădiri Parlamentului. Fiame a depus jurământul într-un cort.

Tuilaepa le-a denunțat acțiunea drept „trădare și cea mai înaltă formă de conduită ilegală”.

„Aceasta nu este o țară de proști! Avem aproape 60 de ani de suveranitate. Acum pare că suntem conduși de mafie. (…) Au profanat parlamentul și și-au bătut joc de locuri sfinte, ei încearcă să folosească forța pentru a deschide clădirea Parlamentului”, a mai spus el.
Tuilaepa a mai afirmat că guvernul său e singurul legitim.

În schimb, Fiame le-a transmis susținătorilor că „suntem aici să impunem ordinele Curții Supreme și să convocăm parlamentul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)