Șeful OMS, despre noua variantă Omicron: „Solicităm tuturor statelor membre să ia măsuri raționale și proporționale de reducere a riscurilor”

Șeful OMS, despre noua variantă Omicron: „Solicităm tuturor statelor membre să ia măsuri raționale și proporționale de reducere a riscurilor”
Foto: Hepta - Abaca Press / Bony/Pool/ABACA

Organizația Mondială a Sănătății a cerut marți țărilor să păstreze calmul și să ia măsuri „raționale” ca răspuns la noua variantă de Covid-19, cu răspândire rapidă, Omicron, care a stârnit panică globală.

OMS, apel la calm

„Solicităm tuturor statelor membre să ia măsuri raționale și proporționale de reducere a riscurilor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o informare către țări. „Răspunsul global trebuie să fie calm, coordonat și coerent”.

Raportată pentru prima dată la OMS în Africa de Sud cu mai puțin de o săptămână în urmă, noua tulpină s-a răspândit rapid pe continente, zeci de țări anunțând restricții de călătorie.

Agenția de sănătate a ONU a avertizat împotriva unor astfel de restricții, temându-se că blocarea călătoriilor din țările în care noi variante sunt identificate pentru prima dată ar putea fi nedreaptă și descuraja supravegherea.

„Mulțumesc Botswanei și Africii de Sud pentru detectarea, secvențierea și raportarea acestei variante atât de rapid”, a spus Tedros.

G7, reuniune pe tema Omicron, noua variantă de coronavirus

Miniștrii Sănătății din statele membre G7 s-au reunit, luni, pentru a discuta despre Omicron, noua variantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud. Concluzia lor a fost că tulpina e extrem de transmisibilă, iar comunitatea internațională trebuie să acționeze urgent pentru a limita răspândirea ei.

„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante de coronavirus, extrem de transmisibilă, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis Sănătăţii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite, într-un comunicat, la finalul reuniunii.

Tags: