Șeful serviciului danez de informații externe, arestat preventiv într-un dosar privind scurgerea de informații clasificate. Lars Findsen: Pledez nevinovat. E o adevărată nebunie

Șeful serviciului danez de informații externe, arestat preventiv într-un dosar privind scurgerea de informații clasificate. Lars Findsen: Pledez nevinovat. E o adevărată nebunie
Foto simbol: Pixabay

Șeful serviciului danez pentru informații externe, Lars Findsen, a fost arestat preventiv pentru rolul său într-un dosar care se referă la scurgerea unor informații strict secrete, scrie presa locală, potrivit Reuters.

Șeful serviciului danez de informații externe, arestat preventiv

Patru actuali și foști angajați de la două dintre serviciile daneze de informații au fost reținuți în luna decembrie pentru scurgerea unor informații strict secrete. Cu toate acestea, Lars Findsen este singurul care va rămâne în custodia autorităților în continuarea cercetărilor.

Știrea a fost dezvăluită în timpul unei ședințe de judecată care s-a desfășurat luni, după ce a fost ridicată interdicția de publicare.

Autoritățile daneze au oferit puține detalii despre dosar, iar acesta este instrumentat în spatele ușilor închise, ceea ce înseamnă că acuzațiile și natura informațiilor vizate nu au fost dezvăluite publicului.

„Vreau ca acuzațiile să fie prezentate și pledez nevinovat. Este o adevărată nebunie”, a declarat Lars Findsen în marja audierilor.

Invocând surse anonime, jurnaliștii de la televizunea publică DR susțin că dosarul se referă la scurgerea unor informații clasificate în presa daneză.

DR relata în 2020 că Serviciul danez de informații pentru apărare a împărtășit informații brute cu Agenția națională americană de securitate (NSA), care astfel ar fi intrat în posesia unor date și corespondențe private ce aparțineau cetățenilor danezi.

În plus, în 2021, mai multe publicații au realizat materiale despre activitățile serviciilor daneze de informații, pornind de la informații clasificate.

Este neclar cât timp va rămâne Lars Findsen în arest, iar Parchetul general danez a refuzat să comenteze situația.

Lars Findsen și alți patru oficiali din comunitatea daneză de informații au fost suspendați într-un alt dosar, în august 2020, când o comisie independentă care supervizează activitatea de intelligence le-a adus multiple acuzații. Totuși, luna trecută aceste acuzații au fost respinse de o comisie de anchetă, astfel că suspendările au fost ridicate.

Urmăriți B1TV.ro și pe