Sondaj: 82% dintre ucraineni sunt împotriva cedării de teritorii în schimbul unui acord de pace cu invadatorii ruși

Sondaj: 82% dintre ucraineni sunt împotriva cedării de teritorii în schimbul unui acord de pace cu invadatorii ruși
Imagine de la un protest din Munchen, Germania, în sprijinul Ucrainei și împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Peter Kneffel

O majoritate covârșitoare a ucrainenilor sunt împotriva oricăror concesii teritoriale făcute rușilor în schimbul unui acord de pace, arată un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

Ucrainenii nici nu vor să audă de cedarea de teritorii rușilor

82% dintre ucrainenii chestionați au susținut că în niciun caz nu ar trebui făcute concesii teritoriale rușilor, chiar şi cu riscul prelungirii războiului. Doar 10% cred că se poate renunța la unele teritorii pentru a se ajunge la pace mai rapid sau pentru a păstra independenţa Ucrainei.

Procentele diferă în funcție de regiune. De exemplu, în estul țării, acolo unde se duc acum bătăliile cele mai dure, 68% dintre cei chestionați se opun cedării de teritorii, iar 19% susțin această posibilitate.

Dintre persoanele care locuiesc în teritoriile ocupate de armata rusă după începutul războiului, 77% sunt împotriva concesiilor teritoriale, iar 18% sunt pentru. În schimb, dintre persoanele care au fugit din teritoriile ocupate după începerea războiului, doar 5% sunt pentru concesiile teritoriale.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.000 de persoane, toate cu reşedinţa în teritoriile controlate de Ucraina înainte de 24 februarie, cu excepţia peninsulei Crimeea şi a unei părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acesta a fost realizat între 13 şi 15 mai, precizează Agerpres.

Rușii renunță la strategia așa-ziselor referendumuri

Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, a declarat marți, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, că Moscova a renunţat la organizarea unui așa-zis referendum în regiunea ocupată Herson, după ce a constatat că nu are sprijinul populației în vederea anexării.

Rușii caută acum alte opțiuni pentru a anexa regiunea, a precizat Budanov.

Luni, autoritățile pro-ruse instalate în Herson au făcut rubla rusească moneda oficială a regiunii, alături de grivna ucraineană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:59 - S-a votat! Telefoanele mobile vor fi interzise în școli, în timpul lecțiilor, în Republica Moldova
20:58 - Trei cetăţeni ucraineni dispăruți în Munţii Maramureşului au fost găsiți de salvamontiști / Aceştia erau de zece zile pe drum
20:27 - Călin Georgescu, dat de gol de un martor, cu privire la întâlnirea cu Potra și Sechila, de la herghelia din Ciolpani: “I-am putut vedea de aproape întrucât le-am servit un ceai”
20:24 - TikTok riscă o amendă uriașă dacă nu răspunde cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România
19:59 - Mare atenție! Poți face închisoare pentru folosirea ilegală a petardelor. Iată ce spune legea
19:59 - Cristela Georgescu propune o nouă metodă de întărire a sistemului imunitar: mersul fără încălțări prin zăpadă. „Are un efect sedativ”
19:42 - Bărbat acuzat că a instigat pe rețelele sociale la ”executarea la zid” a membrilor CCR, pus sub control judiciar
19:39 - Cu aceste replici plagiate i-a impresionat Călin Georgescu pe români. A rostit discursuri din Stăpânul Inelelor, serialul Newsroom, piesele lui Caragiale, e fan al mareșalului Ion Antonescu, dar și al lui Ion Iliescu (VIDEO)
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul
19:01 - Cibrian Dobre, despre mandatele de senator pierdute de POT în județul Sălaj: „Ar fi trebuit să obțină 40% din voturile exprimate de sălăjeni” (VIDEO)