Statele membre G7 avertizează: Omicron e o variantă de coronavirus extrem de transmisibilă, care necesită o acţiune urgentă

Statele membre G7 avertizează: Omicron e o variantă de coronavirus extrem de transmisibilă, care necesită o acţiune urgentă
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Miniștrii Sănătății din statele membre G7 s-au reunit, luni, pentru a discuta despre Omicron, noua variantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud. Concluzia lor a fost că tulpina e extrem de transmisibilă, iar comunitatea internațională trebuie să acționeze urgent pentru a limita răspândirea ei.

G7, reuniune pe tema Omicron, noua variantă de coronavirus

„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante de coronavirus, extrem de transmisibilă, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis Sănătăţii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite, într-un comunicat, la finalul reuniunii.

Aceștia au ținut să laude autoritățile din Africa de Sud pentru că au detectat rapid noua variantă și au alertat comunitatea internațională.

În comunicat, miniștrii Sănătății din G7 au ținut să sublinieze importanța asigurării accesului la vaccinuri pentru întreaga lume.
Statele G7 s-au angajat să ofere sprijin în acest sens prin donații, cercetare, cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății şi partenerii internaţionali, precum și prin luptă împotriva dezinformării.

O nouă ședință pe această temă va avea loc în decembrie.

Omicron, depistată deja în mai multe state europene

Noua variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud, dar a ajuns deja în Europa, înainte ca autoritățile de pe continent să impună restricții de circulație.

14 cazuri au fost identificate deja în Olanda și altele în Germania, Italia şi Marea Britanie. Opt suspiciuni există în Franța.

În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o Hotărâre potrivit căreia călătorii români care vin din statele din sudul Africii vor fi carantinați 14 zile. Aceștia trebuie să se testeze la sosire și în a opta zi de la sosire. La un test cu rezultat negativ, se poate ieși din carantină în a zecea zi. Țările vizate sunt Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.