Închiderea USAid de către Donald Trump a avut deja efecte dezastruoase asupra ajutorului umanitar și a programelor de dezvoltare din întreaga lume, dar a cedat teren și principalului rival al SUA, China, spun analiștii, citați de The Guardian.
Rezultatul suspendării bruște de 90 de zile a finanțării USAid – care reprezintă 40% din ajutorul extern global – a creat haos: angajați blocați din birouri, transporturile umanitare de mâncare lăsate să putrezească și asistența pentru salvarea vieților oprită.
În întreaga lume, programele de dezvoltare asistate anterior de USAid intră în panică, avertizând asupra riscurilor dezastruoase de escaladare a foametei, a morții și a bolilor.
Planul președintelui SUA implică includerea programului USAid, vechi de peste 60 de ani, în departamentul de stat, reducerea forței de muncă și alinierea cheltuielilor la prioritățile lui Trump. Dar analiștii spun că de fapt este împotriva unei priorități cheie – contracararea Chinei.
„[SUA oferă] Chinei pe tavă oportunitatea perfectă de a-și extinde influența, într-un moment în care economia Chinei nu merge prea bine”, a declarat profesorul Huang Yanzhong, cercetător principal pentru sănătatea globală la Consiliul pentru Relații Externe.
„Ceea ce face Trump este, practic, să-i ofere Chinei o oportunitate perfectă de a regândi, de a reînnoi proiectele soft power și de a reveni pe drumul cel mai bun către conducerea transglobală”.
Dinamica globală a fost dominată de competiția în curs de desfășurare dintre SUA și China și un front de luptă cheie este în sectorul dezvoltării, deoarece Washingtonul și aliații săi luptă împotriva Beijingului pentru influența în sudul global.
În 2018, guvernul chinez a creat Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a Chinei, sau China Aid, pentru a eficientiza cheltuielile Chinei, inclusiv programul său de investiții străine, inițiativa pentru drumuri și centuri (BRI).
Beijingul nu dezvăluie bugetele de ajutor extern, dar un studiu al Institutului Global de Cercetare William & Mary a constatat că China a împrumutat 1,34 miliarde de dolari țărilor în curs de dezvoltare între 2000 și 2021, în principal prin BRI.
Noua agenție ar „întări eficiența ajutorului ca instrument cheie de politică externă”, potrivit unui comunicat de presă al guvernului la acea vreme.
Chiar dacă China Aid funcționează diferit față de USAid, concentrându-se mai mult pe împrumuturi și proiecte de infrastructură foarte vizibile decât pe parteneriat cu organizații locale, ambele agenții au obiective similare – răspândirea puterii și influenței guvernului respectiv.
Ajutorul Chinei se concentrează în special pe Pacific, unde SUA, Australia și alți aliați au încercat să contracareze eforturile Chinei de a încheia acorduri de securitate cu țările mici, dar situate strategic.
Melissa Conley Tyler, director executiv al Dialogului pentru Dezvoltare, Diplomație și Apărare din Asia Pacific, a declarat pentru The Guardian că știe de cel puțin un caz confirmat în regiunea în care China Aid a intervenit deja pentru a furniza fondurile atrase de USAid.
„SUA și Europa, Canada, Australia, Japonia, avem un interes puternic să trăim într-o lume a democrațiilor și economiilor liberale”, a spus George Ingram, un membru senior la Centrul pentru dezvoltare durabilă al Brookings Institution și fost oficial al SUA.
„China, ca și Rusia, încearcă să promoveze o lume autoritara. Total opusul intereselor noastre.”
Deocamdată, orice noi ajutoare din China Aid vor fi concentrate în principal pe salvarea programelor abandonate de USAid, cum ar fi exemplul din Pacific.
„Cea mai mare îngrijorare a mea cu privire la China ca actor de dezvoltare este modul în care deseori corodează buna guvernare și responsabilitatea în țara în care funcționează. Nu am nicio problemă dacă vreo țară vrea să ajute la dezvoltare… este un lucru minunat. Dar felul în care China acordă ajutor poate corupe.”