Decizia lui Donald Trump de a îngheța ajutoarele pentru Africa, precum și suspendarea accesului la tratamente de care depind milioane de oameni, a stârnit un val de panică pe întreg continentul african, transmite AFP, citat de Agerpres.
La scurt timp după învestirea sa, preşedintele Donald Trump a ordonat suspendarea tuturor programelor de ajutor extern ale Statelor Unite pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepţia ajutorului alimentar de urgenţă, precum şi a asistenţei militare pentru Israel şi Egipt.
SUA sunt de departe cel mai mare donator de ajutor extern din lume din punct de vedere al sumei, iar încetarea bruscă a acestui ajutor a provocat o undă de şoc.
Printre programele vizate se află Pepfar, un program de o importanță extraordinară ce luptă împotriva HIV/SIDA. Acesta a fost lansat de fostul preşedinte George W. Bush, iar în prezent, peste 20 de milioane de persoane infectate cu HIV depind direct de el.
Suspendarea programului Pepfar lasă „milioane de persoane în pericol”, a avertizat într-un raport Fundaţia americană împotriva SIDA amfAR. Aproximativ 222.333 de persoane care au nevoie zilnic de medicamente antiretrovirale împotriva HIV nu vor avea acces la acestea în fiecare zi cât timp măsura este în vigoare, a precizat fundaţia.
De asemenea, programul oferă un tratament antiretroviral pentru 679.936 de gravide infectate cu HIV, cu scopul de a proteja atât sănătatea viitoarelor amme, cât şi pentru prevenirea transmiterii la bebeluşi.
„Pe parcursul unei opriri de 90 de zile, estimăm că aceasta ar însemna că 135.987 de bebeluşi ar putea contracta HIV”, a spus amfAR, adăugând că este puţin probabil să fie diagnosticaţi, serviciile de depistare HIV la sugari fiind, de asemenea, suspendate.
Proiectele de cercetare au, de asemenea, întrerupte. Sănătatea pacienţilor aflaţi în tratament experimental ar putea fi pusă în pericol de stoparea bruscă. Printre aceste programe de cercetare se numără și „MOSAIC”, finanţat de Pepfar, care testează noi medicamente şi vaccinuri, a spus Aghan Daniel, şeful unei echipe de jurnalişti ştiinţifici din Kenya finanţată de USAID.
„Oamenii care au fost candidaţi pentru studiu vor avea efecte nefaste asupra sănătăţii, deoarece studiul s-a oprit brusc”, a explicat el.
Propria sa echipă de şase jurnalişti ştiinţifici şi-a pierdut, de asemenea, locurile de muncă.
Un membru al personalului unui program finanţat de USAID în Kenya a declarat, dorind să își păstreze anonimatul, că decizia lui Trump a avut efectul unei bombe.
„Vom avea mai mulţi oameni care vor ceda unor boli precum tuberculoza, holera”, a explicat sursa citată.
Asociaţia nu își mai permite să achite chiria și salariile, motiv pentru care angajaţii au fost plasaţi obligatoriu în concediu fără plată.