Țările NATO așteptate să decidă majorarea bugetelor apărării la 5%. Termenul limită anunțat de Marco Rubio

Țările NATO așteptate să decidă majorarea bugetelor apărării la 5%. Termenul limită anunțat de Marco Rubio
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Țările membre ale NATO vor trebui să se pună de acord cu privire la majorarea bugetelor destinate apărării până în luna iunie, când este programat un nou Summit al alianței.

Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că toţi membrii alianței vor conveni asupra acestui obiectiv, de a cheltui pentru apărare echivalentul a 5% din PIB. Ținta va fi atinsă, conform oficialului american, citat de Reuters, în următorul deceniu. Şeful diplomaţiei americane a făcut aceste declaraţii în cadrului programului Hannity de pe canalul Fox News.

„Vă pot spune că ne îndreptăm spre un summit în şase săptămâni, în care practic fiecare membru NATO va fi la sau peste 2%, dar, mai important, mulţi dintre ei vor fi peste 4% şi toţi vor fi convenit asupra obiectivului de a ajunge la 5% în următoarea decadă”, a declarat Marco Rubio.

Cu mai bine de o lună înaintea de summitul liderilor NATO, organizat la Haga, țările membre încearcă să ajungă la un acord cu privire la creșterea bugetelor de apărare. Astfel, acestea încearcă să evite amenințările lansate de Donald Trump, de a se retrage din alianță sau de a slăbi angajamentul SUA față de apărarea colectivă.

Statele UE agrează creșterea cheltuielilor militare

Ministrul de externe german Johann Wadephul a declarat, în această săptămână, că țara sa este de acord cu cererea lui Trump. În opinia sa, membrii Alianţei Nord-Atlantice trebuie să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.

În luna ianuarie, Germania a anunţat că a atins obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2024.

Noul șef al NATO Mark Rutte a propus o abordare în două direcții pentru a răspunde cerinței lui Donald Trump de a se aloca 5% din PIB pentru apărare. El a sugerat ca aliații să aloce 3,5% din PIB pentru apărare și alte 1,5% altor aspecte legate de securitate, cum ar fi infrastructura și securitatea cibernetică.

Ținta actuală a NATO pentru aceste cheltuieli este de 2% din PIB, obiectiv atins sau depășit de 22 din cei 32 de membri ai săi. Mulți lideri NATO spun că ținta este prea joasă, deoarece Rusia a devenit o amenințare mult mai mare după invadarea Ucrainei, notează Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`