Tsunami-ul din Japonia a ajuns în Filipine şi Columbia

Tsunami-ul din Japonia a ajuns în Filipine şi Columbia
Filipine şi Columbia au raportat primele valuri seismice ca urmare a cutremurului de 8,9 grade pe scara Richter din Japonia. Columbia a constatat o creştere a nivelului mării de 50 de centimetri de-a lungul...

Filipine şi Columbia au raportat primele valuri seismice ca urmare a cutremurului de 8,9 grade pe scara Richter din Japonia.

Columbia a constatat o creştere a nivelului mării de 50 de centimetri de-a lungul coastelor sale dinspre Pacific însă autorităţile nu au emis niciun ordin de evacuare până în acest moment.

Valuri de dimensiuni reduse au ajuns şi în Filipine, conform sefului instituţiei de seismologie din arhipelag. Autorităţile filipineze au ordonat evacuarea zonelor de risc menţionând că până acum nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Mai multe ţări printre care Rusia, Mexic, Ecuador, Columbia sau Peru au instituit alerte de tsunami.

Primele valuri ale tsunami-ului au lovit Insulele Kurile, moment în care Rusia a decis evacuarea a 11.000 de persoane aflate în zonele de risc.

Tsunami-ul a lovit şi Statele Unite, respectiv Insulele Hawaii. Autorităţile americane au ordonat evacuarea imediată a zonei. Insulele de pe coasta Californiei se află sub alertă de tsunami.

Statele Unite lovite de tsunami

UPDATE

Valurile seismice au lovit si coasta de nord a Californiei.

Vezi aici mai multe detalii despre cutremurul din Japonia