Ucraina a pierdut în războiul cu Rusia aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, spune un general ucrainean. Karpenko: Sistemele primite acoperă doar până la 15% din nevoile noastre

Ucraina a pierdut în războiul cu Rusia aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, spune un general ucrainean. Karpenko: Sistemele primite acoperă doar până la 15% din nevoile noastre
Militarii armatei ucrainene, fotografiați în august 2022 la repetițiile pentru parada organizată de Ziua Independenței. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Chuzavkov

Ucraina a pierdut în războiul cu Rusia aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, susține generalul de brigadă Volodymyr Karpenko, șeful comandamentului de logistică din cadrul forțelor terestre ucrainene, într-un interviu pentru revista National Defense.

Generalul ucrainean spune că sistemele de armament primite acoperă doar „până la 15% din nevoile Ucrainei

„Vorbesc doar despre armele grele. La acest moment, avem aproximativ 30-40%, uneori până la 50% pierderi de echipamente ca urmare a luptei. Așadar, am pierdut aproximativ 50%. Au fost pierdute aproximativ 1.300 de vehicule de luptă pentru infanterie, 400 de tancuri, 700 de sisteme de artilerie. Asta este o estimare matematică pe care o putem face pe baza lungimii frontului și a intensității conflictului. Prin urmare, vă dau această estimare ca să înțelegeți cât de semnificativă este nevoia (de arme) bazat pe intensitatea conflictului”, a declarat Karpenko.

Militarul ucrainean susține că țara sa nu dispune la ora actuală de tehnologii care să îi permită să limiteze „pierderile umane”.

„Avem contact uman apropiat în cadrul războiului. Și de aceea ministrul-adjunct (al apărării ucrainene) a spus că tabăra învingătoare va fi cea care are acele tehnologii”, a adăugat Karpenko, făcând referire la drone kamikaze și la sistemele de lansatoare de rachete multiple.

„Și bineînțeles, pentru a purta un război astăzi și în aceste vremuri, avem nevoie de arme grele – acestea sunt în primul rând sistemele de artilerie. Nevoia noastră de sisteme de artilerie grea se măsoară în sute. De aceea avem nevoie și de un număr mare de runde pentru aceste sisteme de artilerie. Nu o să menționez numărul exact de care avem nevoie. Asta e o informație de uz intern. O să vă spun doar că sunt de părere că pentru a îndeplini acele nevoi trebuie să implicăm întregul complex industrial militar al întregii lumi”, a continuat el.

„Am privind un număr mare de sisteme de armament, dar din păcate, cu o resursă atât de consumabilă, ea acoperă doar 10% până la 15% din nevoie noastre. Avem nevoie de artilerie, avem nevoie de runde de artilerie, vehicule de luptă de infanterie, vehicule de luptă, tancuri. Chiar avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și de sisteme de lansatoare de rachete multiple”, a mai spus militarul.

Urmăriți B1TV.ro și pe