Vladimir Putin, avertisment pentru SUA. Rusia, gata să să înceapă ofensiva militară: „Chiar cred că noi vom asista în mod pasiv la aceste lucruri?”

Vladimir Putin, avertisment pentru SUA. Rusia, gata să să înceapă ofensiva militară: „Chiar cred că noi vom asista în mod pasiv la aceste lucruri?
Reactia comunității internaționale la discursul prin care Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din Ucraina Foto: Hepta.ro / Sputnik / Grigory Sysoev

Vladimir Putin avertizează Statele Unite ale Americii, pe fondul conflictului din Ucraina. Rusia nu are motive de retragere și mai mult, va fi nevoită să adopte un răspuns dur dacă Occidentul nu renunță la „linia agresivă”.

„Activităţile Statelor Unite în Ucraina sunt la poarta noastră. Trebuie să înţeleagă că noi nu mai avem spaţiu de retragere. Chiar cred că noi vom asista în mod pasiv la aceste lucruri?”, a declarat Vladimir Putin.

Rusia va reacționa ferm, cu echipamentele militare, dacă SUA și aliații NATO vor continua presiunea asupra Rusiei, susține Vladimir Putin.

„Dacă linia agresivă a colegilor noștri occidentali continuă, vom lua măsuri de răspuns tehnico-militar adecvate și vom reacționa dur la măsurile neprietenoase”, a avertizat liderul de la Kremlin, potrivit Reuters.

Vladimir Putin și-a exprimat punctul de vedere în fața oficialilor militari, în completarea setului obligatoriu de garanții de securitate pe care Rusia l-a cerut SUA și NATO. Totodată, Putin respinge acuzațiile ucrainene și americane cu privire la pregătirea unei invazii a Ucrainei încă de luna viitoare.

Oficialul de la Kremlin a transmis că are nevoie de angajamente din partea Occidentului, inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est. Altfel, securitatea Rusiei ar fi amenințată de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța occidentală.

Ce dorește, de fapt, Rusia

Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, susține că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu își dorește neapărat să invadeze Ucraina, ci mai degrabă vrea niște angajamente clare din partea Occidentului, care să asigure liniștea regimului de la Moscova.

„Nu își dorește neapărat să invadeze Ucraina. El dorește – și spune destul de clar lucrul acesta – niște angajamente clare, scrise din partea Occidentului din care să rezulte o altă ordine, diferită de ordinea rezultată prin prăbușirea Uniunii Sovietice. El vrea un nou Helsinki, el vrea o recunoaștere a unor sfere de influență, de interes special pentru Rusia.

Astăzi, Ministerul de externe de la Moscova de fapt a dat publicității o interpretare clară (…) și acolo, în document, spune clar ce vrea Putin. De pildă, cere o dezavuare din partea tuturor membrilor NATO a deciziei de la Summitul de la București din 2008, prin care Ucraina și Georgia sunt invitate să adere la NATO”, a declarat Armand Goșu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe