Volodimir Zelenski: „Eliberarea Crimeii va restabili adevărata pace în Ucraina”

Volodimir Zelenski: Eliberarea Crimeii va restabili adevărata pace în Ucraina
Foto: Instagram

După ce autoritățile ruse au anunțat că ar fi dispuse la reluarea unor discuții cu SUA cu privire la posibile negocieri de pace,  Volodimir Zelenski consideră că pacea adevărată, care va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este posibilă doar după eliberarea Crimeii, transmite Pravda.

„Totul a început cu Crimeea. Eliberarea ei înseamnă restabilirea adevăratei păci. Potențialul rusesc de agresiune va fi distrus până la rădăcină atunci când steagul ucrainean se va întoarce la locul său de drept în orașele și satele din Crimeea. Crimeea trebuie să fie eliberată de exploatarea Rusiei drept cap de pod. Doar atunci lumea va simți că nu vor mai exista pierderi, iar oamenii vor simți că lumea devine mai sigură”, a afirmat Zelenski, în cadrul unui discurs online la primul summit parlamentar al Platformei pentru Crimeea, desfășurat în Croația.

Președintele Zelenski a adăugat că nu va fi ușoară reintegrarea Crimeii, după ani de ocupație, „dar, datorită cooperării noastre, vom putea asigura și acest lucru”.

„Ar trebui să facem din formatul Platformei pentru Crimeea un punct de plecare pentru alte platforme umanitare și diplomatice care vor contribui la eliberarea altor teritorii care au fost ocupate cândva, de la Transnistria și Abhazia până la teritoriile nordice”, a declarat președintele.

Rusia anunță că este dispusă să discute cu SUA şi cu Papa Francisc pentru a se găsi o soluţie pentru încetarea luptelor din Ucraina.

Rusia vrea discuții de pace cu Papa Francisc

”Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea (situaţia din Ucraina) cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit AFP.

Anunțul vine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni papei Francisc să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, şi preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a impulsiona un proces de pace în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe